Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA), çocukların oynarken haklarını öğrenebilecekleri bir kutu oyunu tasarladı: Söz Küçüğün!
Akademisyenler, hak savucuları ve uzmanlardan oluşan bir ekibin hazırladığı oyun, öğrenciler vasıtasıyla yaygınlaştırılacak. Oyun çocukların eşitlikçi bir biçimde, dayanışarak hakların egemen olduğu, herkesin hakkına saygı duyulduğu bir toplum kurmaya çalışmalarını sağlıyor. 10 yaş üstü çocukları hedefleyen oyun, çocukların gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumlarda ne yapacaklarını sorgulamasını sağlıyor.
Oyunu tasarlayan ekipte şu isimler yer aldı. Ali Kırkar, Burcu Oy, Ferhat Mahir Çakaloz, Gülesin Nemutlu, Yaman Ural, Ayşe Beyazova, Emrah Kırımsoy, Gözde Durmuş, Meltem Ceylan, Zeynep Kılıç.
Proje koordinatörlüğünü Melda Akbaş üstlendi. Rus kökenli dijital sanatçı Vlad Gerasimov, kar amacı gütmeyen projede kendi çizimlerinin kullanılmasına izin verdi.
Dört kişiyle oynanan oyunda, çocukların amacı, kullanamadıklarını fark ettikleri, haklarının yazılı olduğu kartları açtırarak onları kullanılabilir hale getirmek. Bunun için zar atarak yuvarlak bir parkur üzerinde ilerliyor ve parkurda yer alan yönergelere göre kartları açmaya çalışıyorlar.
Dış parkurda, çocuklar bir durumla karşılaştıklarında "ne söyleyeceklerine" karar veriyor ve haklardan yana tutum aldıkları takdirde daha sonra hak kartlarını açmalarını sağlayacak "çare"lerden kazanıyorlar.
Örmeğin, "Mahalledeki belediyeye ait gençlik merkezini hiçbir neden söylemeden kapattılar. Ne dersin?" sorusuna iki cevap seçeneği var: "Her şey için de bir neden söylemelerine gerek yok..." ya da "Gençlik merkezi bizler için çok önemli, kabul edemem..." Yeterince hak kartı açınca iç parkura geçen çocuklar burada da çeşitli durumlarda "ne yaparsın?" sorusuyla karşılaşıyor.
17 Haziran'da merkez oyunun tanıtımı için Santralistanbul kampusunda bir turnuva düzenledi. İngilizce'ye de çevrilmesi planlanan oyun, eğitim yılının başlamsıyla okullarda yaygınlaşacak. (EÜ)