Çocuk haklarının korunduğu bir dünya hayaliyle yola çıkan Artı Atölye, çocukların katılımını merkeze alarak farklı çalışma alanlarıyla çocuklarla buluşmayı hedefliyor.
Artı Atölye, yakın zaman önce de Çankaya Belediyesi iş birliğiyle Dünya Çocuk Kitapları Haftası ve Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında "Çocukların Kitabı Çocuk Hakları" etkinliğini düzenledi. Etkinlikle çocuklarla birlikte 4 çocuk kitabı tasarlandı.
Çocukların Kitabı Çocuk Hakları etkinliklerinin ilk aşaması Çankaya Belediyesi Dostluk Gündüz Bakımevi'ndeki 5-6 yaş grubundaki çocuklarla gerçekleşti. Barraux'un "Nerede Bu Fil?" kitabıyla Sessiz Kitap Okuma Atölyesi düzenlendi. Nesne temelli öğrenme yöntemlerinin kullanıldığı atölyede çocuklar, Çocukların Kitabı Çocuk Hakları çalışmasında ortaya çıkacak çocuk kitapların renklerine karar verdi.
İkinci aşama 7-11 yaş grubu çocuklar, Çankaya Belediyesi Zübeyde Hanım Çankaya Evi'nde resimli çocuk kitabı tasarım atölyesinde bir araya geldi.
Çocuklar duygularını, beklentilerini, atölye kurallarını birlikte belirledi. Tanışma oyunları sonrasında "Biz kimiz, neye ihtiyacımız var, ne öğrenmek istiyorum, çocuk haklarına dair ne biliyorum?" soruları üzerine çocuklarla birlikte tartışıldı.
Giuliano Ferri'ye ait "Ver Elini" sessiz kitabıyla gerçekleştirilen Sessiz Kitap Okuma Atölyesi'nin ardından, çocuk hakları tuğlalarından bir duvar inşa edildi. Çocuk Hakları Kavram Kartı Oyunu ile kitaplarda hangi çocuk hakkı maddeleri üzerine çalışılacağı çocuklar tarafından belirlendi. Roger Hart'ın "Katılım Merdiveni" yönteminden yararlanılan atölyede çocuklar, katılım hakkı deneyimlerini merdiven basamakları ile örneklendirdiler. Son olarak çocuklar, "Blackout Karartma Tekniği" ile sekiz basamaktan oluşan katılım merdivenini yeniden yazarak, grafiklerle hangi hakkı ne kadar kullandıklarını çizdiler. Bu çalışmalar sonucunda, ebeveyn ve eğitmenler için "Çocukların Yaşamından Katılım Örnekleri" başlığında kılavuz niteliğinde bir kitap daha çıkmış oldu.
Etkinliğin ikinci gününde ise resimli çocuk kitapları incelendi, doğaçlamalar ile karakter tasarlandı, tek cümle ile ortak bir hikaye yazıldı ve hikaye canlandırıldı.
Orff müzikleri ile kolaj dokusu oluşturmanın ardından gruplara ayrılan çocuklar tarafından kitapların resimleri ve hikayeleri oluşturuldu. Bu çalışmalar sonucunda, çocuklar tarafından çocuk haklarını konu alan "Miya'nın Adını Bulma Serüveni", "Efe'nin Kitap Kampanyası", "Çocuk Hakları Deneyimleri 1" ve "Çocuk Hakları Deneyimleri 2" isimlerinde dört çocuk kitabı ortaya çıktı.
Ardından "Çocuk Yazarlar Kitaplarını İmzalıyor" etkinliğinde çocuklar ve ebeveynler bir araya geldi ve çocuklar hazırladıkları dört resimli kitabı imzaladı.
(AÖ)