Sağlık Bakanlığı, bu noktayı göz önüne alarak, çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması ve ölümlerin önlenmesi amacıyla 1987 yılından bu yana "Anne Sütünün Teşviki Programı" uyguluyor.
Bu kapsamda, bu yıla kadar 1-7 Ağustos arasında kutlanan "Dünya Emzirme Haftası", bu yıldan itibaren 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanıyor.
Hafta boyunca, bebek ve çocuk sağlığı için anne sütü ile beslenmenin önemi vurgulanıyor:
"Bebek ve çocuk ölümlerinin en önemli nedenleri arasında beslenme yetersizliğinin sayılması, bebek ve çocukların beslenmelerinin doğdukları andan itibaren düzenlenmesinin önemini gösteriyor. Doğumdan itibaren yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenmenin önemi ortaya çıkıyor."
Türkiye'de anne sütü
Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Dr. Mehmet Rıfat Köse'nin konuyla ilgili genelgesinde şu bilgiler yer aldı:
* Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'nın 1998 yılı verilerine göre, 0-3 aylık bebeklerden anne sütü ile beraber ek gıda alanların oranı yüzde 52.5 iken sadece anne sütü ile beslenenlerin oranı yüzde 10.2'dir.
* Yaşamın ilk bir ayında her on bebekten biri "sadece anne sütü" ile besleniyor, diğer dokuz bebeğe gereksiz yere yarar yerine çoğu kez zararlı olabilecek su ve ek gıdalar veriliyor. Oysa bebeklerin anne sütü ile beslenmesi kavramında, yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenme amaçlanıyor.
* Sağlık Bakanlığı, anne ve çocuk sağlığı hizmetleri kapsamında çocuk sağlığının korunması, hastalıkların azaltılması, ölümlerin önlenmesi anlamında 1987 yılından bu yana diğer çocuk sağlığı programlarına paralel olarak "Anne Sütünün Teşviki" programı uyguluyor.
Bebek dostu hastaneler
* Türkiye'de doğumların yüzde 73'ü bir sağlık kuruluşunda, yüzde 81'i sağlık personeli yardımı ile yapılıyor. Bu veriler göz önüne alınarak söz konusu program 1991 yılında geliştirildi ve "Bebek Dostu Hastaneler" kavramı oluşturuldu.
* 1991 yılından bu yana konu ile ilgili iller düzeyinde çalışmalar yapıldı. Doğum hizmeti veren hastanelerden ekipler, "bebek dostu hastaneler eğiticilerin eğitimi" kursu aldı.
* Ülke düzeyinde doğum hizmeti veren büyük hastanelerden başlanarak toplam 188 hastaneden eğitim ekipleri eğitildi; 116 hastane "Bebek Dostu Hastane" olarak uluslar arası platformda ödüllendirildi. Bebek Dostu Hastaneler kavramı 2001 yılından itibaren il düzeyinde genişletildi ve 1. Basamak Sağlık Kuruluşları da 2002 yılı itibarı ile değerlendirilmeye alındı. (BB/NK)