Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen Bedensel Söz Hakkı Atölyesi'ne 850 çocuk katıldı.
İstismarla mücadelede çocuklar için örnek bir eğitim modülünün uyarlandığı 5 haftalık atölye programında, çocuklarla; bedensel söz hakkı, onay kavramı, katılım bilinci ve farkındalık çalışmaları yapıldı.
7- 13 yaş aralığında toplam 850 öğrencinin katıldığı atölyede onay kavramı, ihmal ve istismar kavramları, hayır deme becerisi edinme konularında bilgilendirmeler, video gösterimleri, drama çalışması ve oyunlar eşliğinde bedensel söz hakkına dikkat çekildi.
Halkalı Bilgi Evi Rehberlik Öğretmeni ve Psikolojik Danışman Hülya Memiş, yetişkinler için hazırlanan 'Çocuğun Bedensel Söz Hakları Eğitimi'ni çocuklar için uyarladıklarını belirterek şunları söyledi:
Eğitim çocuklara göre uyarlandı
"Düzenlediğimiz atölyede çocuklarımıza eğlenceli oyunlar ve eğitim içerikli videolarla kendi haklarını öğretiyoruz. Atölyede, drama çalışması, problem çözme ve sohbet eşliğinde çocukların bedensel sınırlarına saygı gösterilmesinin ve bedensel söz haklarını yok sayan davranışları durdurmasının ne denli önemli olduğuna dikkat çekiyoruz."
Psikolojik Danışman Memiş, ebeveynlerin de bu eğitimin önemli bir parçası olduklarını söyleyerek, yetişkinlere tavsiyelerde bulundu:
"Çocuklar sessiz kalmaması gerektiğini öğreniyor"
"Çocuklar doğdukları andan itibaren tıpkı yetişkinler gibi saygı görmeyi hak ediyor. Onları, onay almadan öpmemeliyiz. Kendimize ya da bir başkasına sarılması için ısrarcı olmamalıyız. Öpmesi ya da sarılması karşılığında vaatlerde bulunmamalıyız. Kendini bize sevdirmezse araya mesafe koyup, küsmemeliyiz. Bu eğitim çocuklara tam olarak bu haklara sahip olduğunu öğretiyor. Çocuklar, 'hayır' deme becerisi kazanarak, ihmal ve istismar olabilecek davranışların farkına varıyor ve böyle bir durumda sessiz kalmaması gerektiğini öğreniyor."
Çocukların bedensel söz haklarını tanıdığı ve bu hakların saygı gördüğü toplumsal bir yaklaşımı yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi şunları söyledi:
"İstismar önlenebilir bir sorun"
"Cinsel istismarı önlenebilir bir sorun olarak görüyorum ve bununla mücadelede hepimizin sorumlulukları olduğunun farkındayım. Bedensel söz hakkı ve mahremiyet kavramlarının, çocuklara aktarılacağı çalışmalara ağırlık verilmesi, bu yönde eğitimlerin artırılması her geçen gün daha da önem kazanıyor. Burada önemli olan sorunun tespitine ve koruma sisteminin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak." (AÖ)