Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilci Yardımcısı Lila Pieters, "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye'nin dünyada en fazla çocuk nüfusa sahip ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Türkiye'de 15 yaşın altındaki çocukların yüzde 27.7'sinin yoksulluk içinde yaşadığını ve çocuklara çok az yatırım yapıldığını" söyledi.
CNN Türk'ün haberine göre Pieters, "çocuk yoksulluğundan bahsedildiğinde sadece yiyecek ve maddi ihtiyaçların değil, kötü ve güvensiz şartların da kastedildiğini" belirtti.
Gelecek ay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının öncülüğünde, bir "çocuk yoksulluğu stratejisinin" ortaya konacağını da belirten Pieters, "hükümetin bu problem konusunda bilinçli olduğunu, bunun da iyi bir sinyal olduğunu" belirtti.
"Türkiye'de çocuklara yatırım çok az"
Pieters, eğitimin, "okul öncesi eğitimle" başlamasının gerekliliğini vurguladı:
"Çocuklara yatırım doğdukları zaman başlar, yedi yaşına geldiklerinde değil. Eğer ilkokula giden çocuk sayısının artmasını, ilkokula giden kız çocuklarıyla erkek çocukları sayısı arasındaki farkın ortadan kalkmasını istiyorsak, çocuklara erken yaşta yatırım yapılmalı."
"Okul öncesi eğitim alarak ilkokula başlayan ve daha sonra da eğitimini sürdüren kız çocuklarının sayısının artacağını" da ifade eden Pieters, "11 yaşından sonra kız çocuklarının okulu bıraktıklarını görmek çok dramatik ve bu, kadınlar için insan haklarının çok büyük ihlali" dedi.
UNICEF'in hükümetle birlikte 2006'da başlayan ve 2010'da sona erecek bir "ülke programı" yürüttüğünü de kaydeden Pieters, bu programla eğitim kalitesinin arttırılmasının, çocukların erken gelişiminin sağlanmasının, korunmasının ve sosyal politikaların geliştirilmesinin amaçlandığını bildirdi.
"Türkiye en fazla çocuk nüfusa sahip ülkelerden"
Pieters, Türkiye'nin dünyada en fazla çocuk nüfusa sahip ülkelerden biri olduğunu da söyledi ve son yıllardaki istatistiklere göre, Türkiye nüfusunun yüzde 28.4'ünü 14 yaşının altındaki çocukların oluşturduğunu vurguladı.
"Türkiye'de hem evde, hem de okulda çocuklara yönelik şiddet var. Özellikle okullardaki şiddet konusunda Milli Eğitim Bakanlığının geçen yıl aldığı önlemlere rağmen bu şiddetin azalıp azalmadığı bilinmiyor."
Şiddet sorununun önününe geçilmesi ve sorunun çözülmesine öncelik verilmesi için kaynak gerektiğini de söyleyen Pieters, Türkiye'de bu kaynakların bulunduğunu belirtti.
"Dünyada çocuk askerlerin sayısı artıyor"
Pieters günümüz dünyasında insan hakları konusunda birçok zorluğun yaşandığına da dikkati çekerek, bunların başında
"çocuk askerler" konusunun geldiğini kaydetti.
Dünya genelinde çocuk askerlerin sayısında ve çocukların silahlı çatışmalarda kullanılmasında büyük artış yaşandığını belirten Pieters, UNICEF'in bu konudaki farkındalığı artırmak için öncü rol üstlendiğini ifade etti.
"Dünyada nerede bir çatışma varsa çocukların bu yönde kullanımını görüyoruz. Çünkü çocukları yönlendirmek ve etkilemek daha kolay." (GG/TK)