Anayasa ve çocuk çalışmalarını sonuçlandıran Çocuk Vakfı yeni anayasa için hazırladığı 19 maddelik önerilerini hazırladı.
Çocukların görüşünün alındığı, hak sahibi bireyler olarak eşit bireyler olarak kabul edildiği ve çocuk haklarını güvenceye alan bir anayasa talebi öne çıktı.
Çocuk Vakfı'nın yaptığı çalışmada ana hatlarıyla şu vurgular yapıldı: Kısa ve çocukların görüşlerinin alınacağı, çocuğun yetişkin gibi hak sahibi ve eşit birey kabul edildiği, çocuğa özgü bütün hakları güvence altına alan bir anayasa.
Çocuğun yararı
Yeni anayasa için önerilen çocukla ilgili maddelerin bazıları şöyle:
* Çocuklar doğum öncesinden başlayarak yaşama ve sağlıklı gelişme, her türlü ayrımcılık ve tehlikeden korunma; serbestçe görüş açıklama, kamu ve özel hayatında katılım, etkinlik, eşitlik; aile hayatı ile çocuk ve kültürel kimliğine özen ve yüksek yararının önceliği temelinde bütün haklara sahiptir.
* Devlet, çocuk haklarına saygı duyar, çocuk haklarını gerçekleştirmeyi öncelikli görevi kabul eder; hakların kullanımını güvence altına alır ve ihlallere karşı hak arama yollarını tesis eder. Çocuk ve çocuk haklarına ilişkin temel ölçüt, ilke ve uygulama yöntemleri Çocuk Temel Kanunu ile düzenlenir.
* Ülke ihtiyaçlarının zorunlu kıldığı durumlar da dâhil çocukların ruhî ve ahlâkî yönden taşıyamayacakları çalışmalara zorlanmamalarını sağlayıcı tedbirler Devlet tarafından alınır ve uygulanır.
* Çocuklara ve çocukluk dönemine ait kişisel bilgi ve verilerin korunması ve amacı dışında kullanılamaması için özel tedbirler alınır.
* Çocukların zihinsel, duygusal, fizikî ve cinsel bütünlüğüne karşı işlenen fiiller suç ve zaman aşımına tabi değildir; bu suçlara yönelik cezalar ertelenemez, af kapsamına alınamaz.
* Çocukların esenliği ve korunması amacıyla, çocuğun yüksek yararı ilkesi gözetilerek, temel hak ve özgürlüklerin kullanımı sınırlandırılabilir.
* Çocuklara uygulanacak yargı usulü ve tedbirler çocuklara özgü hukuk anlayışıyla düzenlenir.
Meclis'e gönderilecek
19 gerekçeli maddeden oluşan Anayasa ve Çocuk Gerekçeli Madde Önerileri Kılavuzu TBMM Başkanlığı'na, Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Komisyonu, Çocuk Hakları İzleme Komitesi üyelerine ve milletvekillerine gönderilecek.
Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin konuyla ilgili olarak çocuğun yetişkin gibi hak sahibi eşit bir birey olarak kabul edildiği ve çocuğa özgü bütün haklarıyla görünür olacağı bir anayasa vurgusu yaptı.
"Çocuğa saygıyı ve verilen değeri hissetmeyeceğimiz bir anayasa felsefi anlamda sorunlu olduğu gibi eksik bir anayasadır. Çocuğun bütün haklarıyla görünür olmayacağı bir anayasayı onaylamayacağız." (YY)
19 maddeyi görmek için tıklayınız.
Anayasa ve Çocuk Gerekçeli Madde Önerileri Kılavuzu'nda yer alan madde gerekçeleri için tıklayınız.