AlertNet anket sonuçlarıyla birlikte gazeteciler için çatışma ve kriz bölgelerinde çocuklarla nasıl çalışılacağı üzerine bir kılavuz da yayınladı.
Gazetecilik etiği üzerine araştırmalar yürüten MediaWise 'ın direktörü Mike Jempson'un hazırladığı kılavuzda yer alan öneriler şöyle:
1. Çocuğun yararını daime önde tutun. Haberi yapma sebebinizi, haberin veriliş şeklini ve çocuklar üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini düşünün. Örneğin askerliğe zorlanmış bir çocukla yapacağınız röportaj, kimliği açıklandığı takdirde onun cezalandırılmasına sebep olabilir.
2. Mümkün olduğunca izin alarak çalışın. Travma geçiren çocuklarla konuşmak etik değildir, çocuğun koruması altında bulunduğu insanlar ya da sosyal hzimet görevlilerine danışmadan çocuklarla konuşmayın.
3. Çocuğun kimliğini açıkça yayınlamanın artı ve eksileri üzerinde düşünün. Çocuğu bir birey olarak kabul etmek ve kimliğini açıklayarak görüşlerini teslim etmek gerekir. Fakat kimliğinin açıklanması çocuğa zarar verecekse bunu göz önüne alma sorumluluğu sizde. Görsel malzeme kullanırken de aynı konuyu düşünün. Duygusal etki yaratmak için koyduğunuz bir ağlayan çocuk fotoğrafıyla onun kimliğini açıklamış ve ona zarar gelmesine yol açmış olabilirsiniz.
4. Çalıştığınız çocuklara her zaman ne yaptığınızı doğru ve detaylı bir biçimde açıklayın. Onlara kimliğinizi gösterin.
5. Onlara zaman verin. Travma altındaki çocuklarla çalışırken hiçbir şekilde baskı yapmayın. Onlar sizin işinizi görmek için değil, siz onlara yardım etmek için oradasınız, unutmayın.
6. Aldığınız bilgileri doğrulatın. Çocuklar çok önemli tanıklar olabilirler ama deneyimsizlikleri ve kelime haznelerinin darlığı karışıklığa yol açabilir.
7. Çocukları yanlış bir şekilde umutlandırmayın. Ne kadar sempati gösterseniz de çocukların yanlış bir şekilde umutlandıracak sözler vermeyin, asla onlara rüşvet vermeyin. Siz oradan ayrıldıktan sonra da o çocuklar benzer koşullarda yaşamaya devam edecek.
8. Haberini yaptığınız çocukla bağlantınızı mümkün mertebe koparmayın, bir gelişme olduğunda tekrar onunla bağlantıya geçmeye çalışın.
9. Olumluluklara odaklanın. Çocuklarla yaşadıkları deprem/çatışma/kavga hakkında açıkça konuşabilirsiniz ama kişisel olana girmeyin. Onları kullanmaya çalışırsanız bunu anlarlar. Cesaret ve umut yüklü hikayeleri öne çıkarmaya çalışın.
10. Onlara konuşmak için alan açın. Çocuklar genellikle kendi yaşıtlarıyla bir aradayken en iyi şekilde iletişim kurarlar. Onların oyunlarına katılmak istediğinizi söyleyin, ayakta durmak yerine onların seviyesine inerek konuşun. Çocuklar şarkı söyleyerek ve çizerek çok iyi iletişim kurabilirler. Onlardan bir resim çizmelerini isteyin daha sonra o resim üzerinden konuşun.(EÜ/KÖ)