Türkiye'de çocuk haklarını korumak için 14 derneğin birleşmesiyle "Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu" kuruldu.
Özellikle dün işkence edilerek öldüren Gizem Akdeniz ve kuyuya düşerek ölen Umut Zambak çocuk sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi.
Elite World Hotels'de yapılan basın toplantısında konuşan Platform Genel Sekreteri ve Koruncuk Vakfı üyesi İdil İncekara da son dönemdeki çocuk kayıp ve ölümleri konusunda güç birliği yaparak sorunlara çözüm bulmayı hedefledikleri için toplantıyı bu tarihte yaptıklarını belirtti.
Platform, çocukların içinde bulunduğu yaşam risklerini, yoksunluklarını düzeltmenin yanında, eğitimlerini çocukların üstün yararlarını gözeterek bilimsel çalışmalarla yerine getirmeyi amaçlıyor.
Farklı sorunlara çözüm üretmek için platformda faklı komiteler yer alıyor: Hukuk komitesi, Aile ve Alternatif Aile Komitesi, Risk Altındaki Çocuklar Komitesi, Çocuk Sağlığı Komitesi, Çocuk Eğitimi Komitesi, Uluslararası STK İlişkileri Komitesi ve Gençlik Komitesi.
"Çocuk Bakanlığı kurulmalı"
Platform Kurucu Başkanı ve Koruncak Vakfı Başkanı avukat Figen Özbek, dünyada Çocuk Bayramı'nı kutlayan tek ülke olan Türkiye'de çocuk olmanın hele de yoksul ve kimsesizsen çok zor olduğunu belirtti.
Özbek, çocuğun yüksek yararı için çocukların cezaevlerinde değil, ıslahevlerine konması, Çocuk Bakanlığı kurulması ve alternatif eğitim merkezleri oluşturulması gerektiğini belirtti.
Türkiye’de 2013 yılı itibarıyla 0-19 yaş arası 26 milyon 414 bin 211 çocuk olduğunu hatırlatan Zeybek, şu verileri paylaştı:
"Türkiye'de 12-17 yaşlarında 1 milyon 649 bin çocuk cezaevinde. Birleşmiş Milletler Yoksulluk Endeksine göre, yoksul çocuk sayısı yaklaşık 6 milyon, Çocuk İşgücü Araştırması'na göre 6-14 yaş grubundaki çalışan çocuk sayısı 1.07 milyon.
"Çalışan çocukların yüzde 50'si eğitimlerini sürdürmek istedikleri halde eğitim hakkından yoksun olup okula gidemiyor. 2011 yılı itibari ile 131 çocuk işçisi hayatını kaybetti. Üç evlilikten birini çocuk evliliği oluşturuyor."
"Yeteneğe göre eğitim şart"
Eğitim Komitesi adına Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği’nden Ebrize Çeltikçi, hükümetin 30 çocuk hapishanesi daha kurmak istediğine dikkat çekerek eğitim sisteminin katı ve geçişken değil, fırsat eşitliği sağlanarak çocukların yeteneklerine göre düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
"Çocuk yaşı 18 olmalı"
Hukuk Komitesi adına Aile Hukuku Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem, hukuk mevzuatının tamamında çocuk yaşının 18 olarak belirlenmesi gerektiğini belirtti.
“Türk Medeni Kanunu’na göre reşit olma yaşı 18. Evlenme yaşı 17, anne ve babanın rızasıyla, olağanüstü hallerde mahkeme tarafından 16 yaşında evlenilebilir. TCK’ya göre 15 yaş altı kişiye yapılan cinsel istismar çocuğa karşı yapılan cinsel istismardır. Bu farklılıklar kaldırılarak çocuk yaşı 18 olarak belirlenmeli."
"Çocuk önce ailede korunmalı"
Aile ve Alternatif Aile komitesi adına Çift ve Aile Terapileri Derneği’nden Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir ise “aileler çocuklarını gerçekten koruyabiliyor mu? diyerek ailelerin biliçlendirilmesinin şart olduğunun altını çizdi; bunun için de evlilik öncesi danışmanlık, belediyelerle işbirliğiyle ana-baba okulu, ailelerle psiko eğitsel grup çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Platform kimlerden oluşuyor?
Açık Kapı Sosyal Sorumluluk Derneği, Aile Hukuku Derneği, AKUT Vakfı, Bebek Ruh Sağlığı Derneği, Çağdaş Eğitim Vakfı, Çelikel Eğitim Vakfı, Çift ve Aile Terapileri Derneği, Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği, Hayat Boyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Derneği Hayat Sende Gençlik Akademisi, Türk Psikologlar Derneği, Koruyucu Aile Evlat Edinme Derneği (KOREV), Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar (Koruncuk) Vakfı ve Yaratıcı Çocuklar Derneği. (NV)