Türkiye bu yükümlülüğünü 18 yıl önce BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni imzalayarak kabul etmiştir. 18 yıl boyunca çocuklar açısından pek çok değişme gelişme elbette oldu. Ancak genel olarak baktığımızda çocukların yaşadıkları sorunların devam ettiğini, az önceki rakamlara da bakarak açık bir şekilde görüyoruz."
Sekiz sivil toplum örgütünün oluşturduğu Ankara Çocuk Hakları Platformu, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle bugün yaptığı basın açıklamasında hükümete yükümlülüklerini hatırlatarak taleplerini sıraladı:
- Çocuk haklarının hala tüm toplum tarafından yeterince bilinmiyor. Her alanda, çocuk haklarının tanıtılması, yaygınlaştırılması ve benimsenmesi için çalışmalar yapılmalı.
- Son dönem yoğun bir şekilde gündemimizde olan çocuk ihmal ve istismar olaylarının, özellikle de çocuk yurtları gibi alıkonma mekanlarının bağımsız mekanizmalar tarafından izlenmesi sağlanmalı. Bunun için de Türkiye, "Birleşmiş Milletler İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmeye Seçmeli Protokolü"nü (OPCAT) acilen onaylamalı.
- Çocukların ifade özgürlüğü garanti altına alınarak katılım hakkının önündeki tüm engeller kaldırılmalı.
- Çocukların durumunu izleyecek ona ilişkin politikalar oluşturulmasını sağlayacak bir çocuk veri ve bilgi sistemi oluşturulmalı.
- Çocuk sağlığının korunmasına yönelik tedbirler acilen geliştirilmeli.
- Bütün çocukların eğitime erişimi sağlanmalı, eğitimin niteliği artırılmalı.
- Çocuğa yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için gerekli tüm önlemler alınmalı.
- Çocuk adalet sistemi güçlendirilmeli, çocuklar kanunla ihtilafa düştüklerinde çocuk merkezli bir bakış açısıyla çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurulmalı.
- Çocuk ombudsmanlığı sistemi sivil toplum örgütleriyle ve çocuklarla birlikte tartışılarak Paris Prensiplerine uygun bir şekilde oluşturulmalı.
- Tüm bunları gözeten, ihtiyaçları ve gereklilikleri gören ve ona ilişkin hak temelli çözümler üreten bütüncül bir çocuk politikası oluşturulmalıdır.
Platformu oluşturan örgütler şöyle:
Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu, Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Gündem Çocuk: Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (ÖZ-GE DER) , Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi (SHUD) , Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Ank. Şb (TÇYÖV), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi (UAÖ), Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC).(EÜ)