"Çocuk Haklarının Hayata Geçirilmesinde Çocuk Ombudsmanlığı Sempozyumu" dün İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde başladı.
Sempozyum Yüksek Öğretimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı (YÖRET) tarafından düzenlendi, İsveç Konsolosluğu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları (ÇOÇA) Birimi, Gündem Çocuk Derneği ve Uluslararası Çocuk Merkezi'nin katkı ve destekleriyle gerçekleştirildi.
Türkiye’de çocuk ombudsmanlığının bulunduğu nokta ve ayrıştırılmış bir birim olarak çocuk ombudsmanlığının gerekliliğinin vurgulandığı sempozyumda konuşan Kamu Denetçisi, Kadın, Engelli ve Çocuk Ombudsmanı Serpil Çakın kuruma gelen başvuruları anlattı.
Çakın'ın katıldığı oturumun diğer konuşmacıları Oturum Başkanlığını Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Sağlık Yüksek Okulu Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Acar'ın yaptığı oturumda Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi Vakfı (WALD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman "Yerel Yönetim Ombudsmanlığının Çocuk Hakları Açısından Değerlendirilmesi"; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Engin Saygın, "Kamu Denetçiliği Kurumu 2013 Yılı Faaliyet Raporunun Değerlendirilmesi" ve sosyolog Sevgi Özkan "Lider, Belediyelerde Çocuk Hakları Tutumlarının Gençlerce İncelenmesi" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi. Oturuma ayrıca YÖRET Vakfı'ndan Handan Çakır, Özlem Dalkılıç; WALD Vakfı'ndan İbrahim Yiğit, Sinan Yumurtacı ve Muhammed Yapıcı katıldı.
"Menfaat ihlali aranıyor"
Yaklaşık iki yıllık genç bir kurum olduklarını belirten Çakın'ın sunumunun başlığı "Türkiye’de Çocuk Haklarının Korunması ve Geliştirilmesinde Ombudsmanlık (Kamu Denetçiliği)" idi.
Çakın, ombudsmanlığın güvenilirlik, tarafsızlık, bağımsızlık gibi temel özelliklerini vurguladı. Devlet sırrı dahil her türlü bilgiye ulaşabilecek geniş yetkileri olduğunu ifade etti.
Amaçlarının “çocukların haklarını savunabilmelerine yardım etmek ve haklarla gerçekler arasındaki boşluğu doldurmak, çocuk hakları kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak ve yasalara, politikalara erişim sağlamak” olduğunu anlattı.
Çakın Nisan 2014’te kurulan web sitelerine bugüne kadar 138 başvuru geldiğini söyledi. Başvurularda bir “menfaat ihlali” arandığını ama sözkonusu çocuklar olduğu için kendilerinin böyle bir kriter gözetmediğini aktardı. Başvurulara mutlaka yanıt verildiğini de ekledi.
Çakın’ın verdiği bilgilere göre, şikayetçi vazgeçtiğinde inceleme bitmesine rağmen çocuklarla ilgili olarak ombudsmanlık incelemenin sürmesine karar verebiliyor. Sorunları çözmek mümkün olmadığında “tavsiye kararları” veriliyor.
Başvurular
Çakın başvurularla ilgili örnekler de verdi.
Gündem Çocuk Derneği’nin 1 Mayıs’ta polisin başından yaraladığı Dilan’la ilgili olarak güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımı hakkında yaptığı başvuru örneklerden biriydi.
“İki noktadaydı şikayet. Bir, polis orantısız güç kullanmıştı. İki, olayın ertesi günü İstanbul Valisi’nin bu kişi marjinal grup üyesidir gibi açıklaması. Biz valinin ne olursa olsun, bilgiler gerçek bile olsa, basına isim vererek böyle bir açıklama yapmaması ve polisin orantısız güç kullandığı tespitlerinden hareketle valinin hatalı davrandığının kabulü yönünde karar verdik.
“İçişleri Bakanlığı’na da polisin sürekli eğitim alması gerektiği ve objektif denetim yapabilecek bir kurulun kurulması gerektiği yönünde tavsiye de bulunduk.
“Bir başka örnek de otistik bir öğrencinin Güzel Sanatlar’a giriş sınavıyla ilgiliydi.
“Şikayet sınav esnasında özel koşulların oluşturulmadığı yönündeydi. Bu şartların oluşturulması gerekir diye karar aldık.” (YY)
* "Çocuk Haklarının Hayata Geçirilmesinde Çocuk Ombudsmanlığı" Sempozyumu'nun ikinci gününde "Ombudsmanlık İşlevlerinin Güçlendirilmesi" ve “Çocuk Haklarının Hayata Geçirilmesinde Ombudsmanlık” başlıklarında iki Çalışma Grubu oturumu yapılacak ve sonuçları aktarılacak. Program ve katılımcı konuşmacılar için tıklayın.