Afrika'da Çocukların Durumu 2008 Raporu'nu açıklayan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünyada her yıl yaklaşık 10 milyon çocuğun beş yaşına gelmeden hayatını kaybettiği, bu ölümlerin yarısının kıtada gerçekleştiğini söyledi.
Rapor, geçtiğimiz hafta Japonya'da düzenlenen Dördüncü Afrika'nın Kalkınması Üzerine Uluslararası Konferans sırasında açıklandı.
UNICEF yöneticisi Ann M. Veneman, 1990-2006 arasında Sahra-altı Afrika'da beş yaş altı ölüm oranının yüzde 14 azaldığını, fakat altı çocuktan birinin beş yaşına gelmeden öldüğü bölgenin hala çocuklar için dünyanın hayatta kalmanın en zor yeri olduğunu belirtti.
Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Sirleaf da, "Verilerin gösterdiği üzere, Afrika'da birçok çocuk sıtma, ishal ve akut solunum yolları enfeksiyonları gibi önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölüyor" dedi.
İlerleme var
"Binyıl Kalkınma Hedeflerinin dördüncü ve beşincisinin, çocuk ölüm oranının azalması ve anne sağlığının iyileştirilmesinin başarılması için yapacak çok iş var."
2006'da, tüm dünyada çocuk ölüm oranı 1960'a göre yüzde 60 düşmüştü. Bunun, etkili stratejiler, yeterli kaynak aktarımı, siyasi irade ve geniş işbirliğiyle mümkün olduğunu belirten UNICEF, bazı Afrika ülkelerinde de ilerleme sağlandığını söyledi.
Örneğin, Cezayir, Mısır, Libya, Fas ve Tunus'ta çocuk ölüm oranları 1990'dan bu yana yüzde 45'e yakın azalırken Eritre, Mozambik, Malawi ve Etiyopya'da da benzer bir gelişme sağlandı.
Veneman, topluluk merkezli sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması gerektiğini belirterek aşılama, sinek ağları, A vitamini desteği gibi önlemlerle büyük ilerleme sağlanabildiğini vurguladı.
Raporda yer alan bazı veriler şöyle:
- 2000-2006 arasında Sahra-altı Afrika'da kızamık ölümleri yüzde 91 azaldı.
- 16 Afrika ülkesinde sıtmaya karşı koruma sağlayan ilaçlanmış sinek ağlarının sayısı üçe katlandı.
- Sahra-altı Afrika'da sadece anne sütüyle beslenme oranı 1996'da yüzde 22'yken 2006'da yüzde 30'a yükseldi.
- 2004-2006 arasında doğu ve güney Afrika'da anneden çocuğa HIV virüsü geçmesini önleyecek tedaviler üç kat yaygınlaştı.(EÜ)