Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tüm dünyada beş yaş altı çocuk ölümlerinin hiç olmadığı kadar azaldığını açıkladı. Bugün açıklanan rapora göre beş yaşın altında önlenebilir sebeplerden ölen çocuk sayısı 1990'a göre 13 milyon azalarak 9.7 milyona indi.
"Bu tarihsel bir an" diyen UNICEF direktörü Ann M. Veneman "Şimdi kamu sağlık hizmetlerindeki bu ilerlemenin üzerine giderek Binyıl Kalkınma Hedeflerini yakalamaya çalışmalıyız" dedi.
Türkiye'de beş yaş altı ölüm oranı 1990'da her bin çocukta 82'yken 2005 verilerine göre bu rakam 29'a indi.
Temel sağlığa erişim
İstatistiklere göre, her şeye rağmen bölgesel ve sınıfsal eşitsizlikler sürüyor. Beş yaş altı ölümlerin 2.1 milyonu Güney Asya, 4.8 milyonu da Sahra-altı Afrika'da gerçekleşiyor. Gelişmekte olan ülkelerde kır/kent ve yoksul/varsıl haneler arasında çocuk ölümleri açısından ciddi farklar var.
Gelişmiş ülkelerde her bin çocuktan sadece altısı beş yaşına gelmeden ölüyor. Bin çocuktan 27'sinin hayatını kaybettiği Latin Amerika ve Karayipler bölgesi de Binyıl Kalkınma Hedefini yakalama yolunda.
Afrika'da da hala yüksek oranlara rağmen önemli gelişme kaydedildi. Malawi'de 2000-2004 arasında beş yaş altı ölüm oranı yüzde 29 düştü. Halen en kötü durumda olan ülkelerse Batı ve Orta Afrika'da. Güney Afrika'da HIV/AIDS'in yaygınlaşması çocuk ölümlerini azaltma yönündeki çabalara ket vuruyor.
UNICEF, yaşanan gelişmenin aşı, anne sütüyle beslenme ve vitamin desteği gibi temel sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasının sonucu olduğunu belirtti.
Binyıl Kalkınma Hedefleri
Sekiz Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefi, aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmaktan HIV/AIDS'in yayılmasını durdurmaya, tüm çocukların temel eğitime ulaşımını sağlamaktan sağlık hizmetlerine, tüm devletlerin üzerinde anlaştığı bir dizi amaca işaret ediyor.
Bu hedeflerin 2015'e kadar tamamlanması planlanıyor ve hükümetler ve uluslararası kuruluşlar bu yönde ortak çaba harcıyor.Kalkınma Hedeflerinden dördüncüsü beş yaş altı çocuk ölüm oranını üçte iki azaltmayı içeriyor.(EÜ)