Çocukların okulda şiddet görmeleri halinde derhal şiddetin sonuçlarını gösteren doktor raporu alınmasını ve yargıya başvurulmasını öneren Avukat Yasemin Onat öğretmenlerin öğrencilere şiddet uygulamasıyla ilgili "Şiddet çok ciddi bir hak ihlalidir. Çocuğun aktif bir birey olduğunu en iyi bilmesi gereken öğretmen" dedi.
Onat, bölgedeki savcılığa ve polis merkezine dilekçeyle başvurulabileceğini, bunun üzerine hem adli hem de idari soruşturmanın başlatılacağını söyledi.
Şiddet uygulayan öğretmen derse devam ediyor
Hürriyet'in haberine göre Muğla Yatağan'da bir öğretmenin fiziksel şiddet uyguladığı 14 yaşındaki öğrenci hastaneye kaldırıldı. Ailesi şikayetçi oldu. Öğretmenle ilgili idari soruşturma da açıldı. İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Mehmet Yılmaz öğretmenin suçlamaları kabul etmediğini, soruşturma bitene kadar öğretmenin derse girmeyi sürdüreceğini söyledi.
Onat: Çocuğa şiddeti veya tehlikesini gören bunu bildirmeli
Çocuk Koruma Kanunu "korunma ihtiyacı olan çocuk"u "Bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuk" diye tanımlıyor.
Onat buradaki "tehlikede olan" bölümüne dikkat çekti: "Çocuğun tehlike altında olması da koruma tedbirlerini gerektirir."
Çocuğun okulda şiddet görmesi veya bu tehlike altında olması halinde, bunu bildirmenin herkesin görevi olduğunu söyleyen Onat, "Bu anne babası, velisi, bakımından ve gözetiminden sorumlu olan akrabaları veya bu riski gören başka bir öğretmen de olabilir" dedi.
"Devam zorunluluğunun ertelenmesi istenebilir"
Onat, çocuğun şiddet gördükten sonra okula yeniden gittiğinde travmayı yeniden yaşama ihtimaline de değinerek "Öğrencinin devam zorunluluğu var. Sınıf öğretmeniyse her gün, ders öğretmeniyse aynı derste yeniden şiddet gördüğü kişiyle karşılaşacak demektir. Bu yüzden savcıdan özel bir talepte bulunulup bir süre devam zorunluluğunun kaldırılması da istenebilir."
Mahkeme öğretmen için psikolojik desteğe karar verebilir
Şiddet uygulayan öğretmen için ceza yerine topluma yeniden kazandırabilecek bir tedbir de alınabileceğini söyleyen Onat "Örneğin öfkesini kontrol edemiyor olabilir. Mahkeme böyle bir durumda öğretmenin belirli sürelerde bir ruh sağlığı merkezinden destek almasına da karar verebilir."
Bağırmak, korkutmak da şiddet
Öğretmenlere yönelik çocuk haklarıyla ilgili eğitimler de veren Onat, "Öğretmenler genellikle sınıfların kalabalık olmasından şikayetçiler ve öğrenciyle bire bir ilişki kurmakta zorlandıklarını söylüyorlar. Böyle bir durumda şiddet kanıksanabiliyor" dedikten sonra ekledi:
"Bağırmak, korkutmak da şiddettir. Sokakta yürürken biri gelip size fiziksel şiddet uygulasa bir birey olarak kendinizi nasıl hissedersiniz? Çocuk da bunu hisseder. Çünkü o da bir birey. Çocukların bir birey olduklarını, özel hayatları ve yaşamsal bütünlükleri olduğunu unutmamak gerek." (TK/GG)