Kuzey Kıbrıs'ta gündem nisandaki erken seçime ve ekonomik krize yoğunlaşmış durumda. Sosyal Hizmetler Dairesi'yse çocuk istismarının önlenmesi için çalışıyor.
SHD Müdürü Sıdıka Özdoğan'ın verdiği bilgiye göre, kayıtlarında çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarının sayısı 2006'da 1, 2007'de 3, 2008'deyse 18.
SHD, bir süredir çeşitli meslek gruplarıyla, hukukçular, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimlerle seminerler düzenliyor ve süreçlerde çocuk odaklı yaklaşımın yerleşmesine çalışıyor.
Geçen hafta Yayın Yüksek Kurulu'yla (YYK) ortaklaşa düzenledikleri seminer "çocuk istismarı ve medya" başlığını taşıyordu. IPS İletişim Vakfı'nın danışmanlarından ve "Hak Haberciliği" kitap dizisinin editörü Prof. Dr. Sevda Alankuş'la birlikte, Kıbrıslı gazetecilerle, iletişim alanında çalışan akademisyenlerle çocuk odaklı habercilik olanaklarını konuştuk.
"Farkındalığı artırmaya çalışıyoruz"
Çocukların istismar edilmeleriyle ilgili haberlerin sansasyonel, çocuk haklarını ihlal edecek şekilde hazırlanmasından gazeteciler de yakınıyor. Bu durumu genellikle "reyting kaygısı"yla açıklama eğilimi yaygın; ama çocuk odaklı gazetecilik için farkındalık ve bilgiye ihtiyacın öncelikli olduğu anlaşılıyor.
Konuştukça hak odaklı, çocuk odaklı bir gazeteciliğin, yalnızca ihlallerin takibinin değil, çocukların hakları olan medyaya katılımının da nasıl gerçekleştirilebileceği, gazetecilerin dillerini nasıl dönüştürebileceği gündeme geliyor. Kaçınılmaz olarak yasayla ihtilafa düşmüş çocuklarla ilgili habercilik süreci de ana konulardan biri.
Seminerin umut veren yanlarından biri "çocuklar için ne yapabiliriz"in yanı sıra, "çocuklarla birlikte ne yapabiliriz"in de gündeme gelmesiydi.
Özdoğan, farklı meslek gruplarında ve özellikle medyada farkındalığı artırmaya çalıştıklarını, seminerlerin ana işlevinin de bu olduğunu söylüyor. Şubatta tamamlanacak seminerlerin ardından, atölye çalışmaları yürütmeyi planlıyorlar. Paydaşların birlikte çalışabilmesini sağlamak da amaçlarından biri.
Kuzey Kıbrıs Sosyal ve Güvenlik Bakanı Sonay Adem, ağır işlerde çalıştırılan çocuklarla ilgili kaygılı. Geçen yıl bu koşullarda çalıştırılan 44 çocuk saptadıklarını, cezaları artırdıklarını söylüyor.
YYK Başkanı İlkay Diren de çocuk istismarına dair haberlerin yanı sıra, yayınların çocukların ruhsal gelişimine etkisini de anımsatarak gazetecilerin sorumluluklarını anımsatıp, olumsuz etkileyebilecek yayınları engellemeye çalıştıklarını dile getiriyor.
Yakında Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin bu konudaki medya analizinin sonuçları açıklanacak. Bu çalışma, Kuzey Kıbrıs'ta medyanın söylemine ve yaklaşımına dair resmi, çocuk odaklı çalışmak için değişmesi gerekenleri, sayısal verilerle birlikte daha net görmemizi sağlayabilir. (TK)