Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), iletişim öğrencilerini çocuk odaklı habercilik konusunda geliştirmek için Türkiye'deki beş üniversiteyle ortak protokol imzaladı.
Fakültelerin ders programlarında çocuk haklarıyla ilgili dersler açacak ve çocuk hakları çalışmalarının tanıtılıp savunulması ve başka ortak projeler gerçekleştirilmesi için de çalışmalar yapacakları protokole imza atanların isimleri şöyle:
UNICEF'ten Maria Calivis, UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini, Galatasaray Üniversitesi dekanı Prof. Dr. Özden Cankaya, Gazi Üniversitesi dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, Ankara Üniversitesi dekanı Prof. Dr. Haluk Geray, İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Aslı Yapar Gönenç ve Anadolu Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Ergül.
Galatasaray Üniversitesi'nde düzenlenen törene bianet Proje Danışmanı Nadire Mater ve Koordinatör Ertuğrul Kürkçü de katıldı.
Türkiye'nin her yerinde UNICEF'le birlikte gazetecilere yönelik hak haberciliği ve çocuk odaklı habercilik eğitim programları yürüten bianet'ten Mater, "Beş üniversitenin iletişim fakültelerinde ders olarak okutulmasından dolayı sevinç duyduklarını" söyledi.
"Bunun tüm iletişim fakültelerine yayılmasını ve ayrıca hak haberciliği genel başlığı altında insan hakları ve kadın odaklı habercilik alanında da dersler verilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
"Ders programı genç gazetecilere yeni araçlar kazandıracak"
Akademisyenlerin çocuk hakları dersini müfredatlarına dahil etmenin yanı sıra, üniversiteleri bünyesinde çocuk hakları ile ilgili başka bir dizi çalışmaya da başladıklarını belirttiği törende konuşan Calivis şöyle konuştu:
"Gündemdeki çocuk hakları ders programı, genç gazetecilere mesleklerinde yeni araçlar kazandıracak. Böylelikle, umuyoruz ki, çocuklar da seslerini duyurabilecek, görüşlerini dinletebilecekler."
Cankaya çocukların yaşları küçük bireyler olduğunu belirterek medyada yer alan haberlerde kişilik haklarının korunması ve örselenmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Çocuklar için medya merkezi kuracağız"
Geray'ın Ankara Üniversitesi’nin çocuklar için bir dizi etkinlik yapacağını anlattığı toplantıda Prof. Dr. Alemdar, çocuk hakları konusunu kendisinin de yönetiminde olduğu UNESCO’ya taşıyacağını belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Ergül, Anadolu Üniversitesi'nin geniş imkanlarını seferber ederek çocuklar için bir dizi mini medya merkezi oluşturma projesinden bahsetti.
Doç. Dr. Yapar Gönenç de çocuk hakları eğitiminin Doğu Avrupa’dan başlamak üzere başka ülkelerde de yaygınlaştırılması için çaba göstereceklerini bildirdi.
Çocuk Hakları Ders Programı
Çocuk hakları ders programı, UNICEF’in çalışmaları çerçevesinde, Dublin Teknoloji Enstitüsü tarafından tasarlandı ve oluşturuldu. Türkiye’de beş üniversiteye mensup akademisyenlerden oluşan bir ekip, programın Türkiye’nin özgül politik, toplumsal, kültürel ve hukuki yapısına uyarlanması üzerinde çalışıyor.
Derslere, üniversitelerin üst düzey temsilcilerin ve ders programını hazırlayan Dublin Teknoloji Enstitüsü mensuplarının katılacakları bir dizi seminerin ardından bu yılın eylül ayında başlanacak. Dersi alan öğrenciler, Avrupa Birliği üniversitelerinde de geçerli sayılan kredilere hak kazanacak.(BÇ)
* Fotoğraflar: Alberto Tetta