Haberin İngilizcesi için tıklayın
“Çocuğun üstün yararı gözetilerek verilen gizlilik kararı bu davada gerçekten amacına uygun. Biz de karşı tarafın avukatları da dosyayı göremiyor. Dosyaya suçun işlendiği ana ilişkin görüntüler de eklenmiş.
"Karşı taraf muhtemelen o görüntüleri izlemek için gizlilik kararına itiraz etmiş. Bizim öğrendiğimiz kadarıyla görüntülerden biri zanlının evinden. Biz o görüntüleri sildiklerinden de şüpheleniyoruz. Muhtemelen görüntüleri izleyip ona göre bir savunma yapmak istiyorlar. Biz bu davanın takipçisi olacağız…"
“Davanın takipçisi olacağız, çocuğu ve ailesini yalnız bırakmayacağız” diyen kişi Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Hande Gündoğdu.
Gündoğdu, Ağrı'da Nizamettin Ş.’nin cinsel istismarda bulunduğu 10 yaşındaki Ö.D.’nin avukatlarından..
17 Temmuz’da yaşanan olayın duyulmasının ardından failin tutuklandığını anlatan Gündoğdu, sosyal medyada binlerce tweet atılmasının önemli olduğunu ancak ailenin yalnız bırakıldığını belirtti.
Aile Bakanı’nın tepkisi de sosyal medyada kaldı
Özellikle Aile Bakanı’nın “Bu konuyla özel olarak ilgileneceğiz” demesine rağmen aileyi bir kez bile aramadığını belirten Gündoğdu, şöyle dedi:
“Herkes gibi Aile Bakanı da tepki gösterdi. Ancak, onun tepkisi de sosyal medyada kaldı. Aileyi bir kez bile aramadılar. İlgilenmediler. Aile şu an çok yalnız bırakılmış durumda. Aile kendisini güçlü hissederse bu durumla mücadele edebilir. Zanlının Belediye Başkanı Savcı’nın Sayan’ın danışmanlarından birinin kardeşi olduğunu biliyoruz. Bu da aile açısından zor bir durum. Zanlı güçlü gibi görünüyor bu nedenle ailenin çok ciddi bir desteğe ihtiyacı var.”
Olaya bakan savcının kadının olduğunu ve ciddiyetle konuyu araştırdığını belirten Gündoğdu, çocuğun ifadesinin olay günü alındığını ve prosedüre uygun olarak bu işlemlerin yapıldığını belirterek, çocuğun ikinci kez ifadesinin alınmasına kendilerinin izin vermediğini söyledi. Gündoğdu, “Çünkü ikici ifade çocuğu mağdur edecekti” dedi ve şöyle devam etti:
“Bakanlık ‘durumu takip ediyoruz’ dedikten sonra. Ailenin oturduğu mahalleye polisler ve ambulanslar gönderilmiş. Aile ve çocuk korkmuş. Aileye çocuğunun ifadesinin bir kez daha alınacağı söylenmiş.
"Olay üzerinden bir aya yakın bir süre geçtikten sonra özel harekat polislerinin ve bir ambulansın eve gelerek çocuğu fiziki ve psikolojik muayeneye götürmek istediği. Biz zaten ailenin oturduğu mahalleye bu şekilde bile gitmenin aileye zarar verdiğini gördüğümüz için bu durumu kabul etmedik. Çocuğun ifadesi alınmıştı. Çocuk o koşullarda korkabailirdi, tekrar mağdur olabilirdi. Bu duruma ilişkin suç duyurusu yapacağız, bildiğimiz kadarıyla savcılığın böyle bir talebi yok.”
“İddianame bekliyoruz”
Son olarak çocuğu inceleyen psikoloğun verdiği raporu hatırlatan Gündoğdu şunları söyledi:
“Soruşturma tamamlanmak üzere. Bundan sonra iddianameyi bekliyoruz. Ağrı Barosu da destek olacağını açıkladı. Çocuğun ifadesiyle ilgili olarak psikolog raporu çıktı, psikolog çocuğun beyanlarının itibar edilebilir olduğunu açıkladı. Bu da çocuğun yalan söylemediğini bir kez daha açığa çıkarıyor. Çocuğun beyanlarının itibar edilebilir olduğunu gösteriyor. Biz aileyi yalnız bırakmayacağız, davanın sonuna kadar takipçisi olacağız.”
Son iki senede erkekler en az 300 çocuğu istismar etti
bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler 2020’nin ilk yedi ayında 161, 2019’un ilk yedi ayında 139 çocuğu istismar etti. Son iki yılda erkeklerin istismar ettiği çocuk sayısı en az 300.
İstanbul Sözleşmesi 25 ve 26.Madde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi'nin 25 ve 26'ıncı maddeleri çocuğa yönelik suçlara ilişkin. Madde 25 – Cinsel şiddet mağdurlarına destek Taraflar mağdurlar için tıbbi ve adli tıp muayenesi yapmak, travma desteği ve danışmanlık hizmetleri sağlamak üzere uygun, yeterli sayıda ve kolayca erişilebilen, ırza geçmeyle ilgili kriz merkezleri veya cinsel şiddet sevk merkezleri oluşturmak üzere gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır. Madde 26 – Çocuk tanıkların korunması ve bunlara destek sağlanması 1 Taraflar mağdurlara koruma ve destek hizmetleri sağlanırken, bu Sözleşme kapsamındaki her türlü şiddet olayının çocuk tanıklarının haklarının ve ihtiyaçlarının gerektiği gibi biçimde göz önüne alınması maksadıyla gerekli yasal veya diğer tedbirleri alacaklardır. 2 Bu madde uyarınca alınacak tedbirlere bu Sözleşme kapsamındaki her türlü şiddet olayının çocuk tanıklarına, yaşlarına uygun psikososyal danışmanlık hizmeti dahil edilecek ve söz konusu tedbirlerle çocuğun menfaatlerine uygun olarak gereken ilgi gösterilecektir. |
(EMK)