Bu durumun bir denetim ve zihniyet sorunundan kaynaklandığını söyleyen Musaoğlu, Çocuk kitaplarının hazırlanmasında mutlaka çocuğun gelişimine uygun bir seyrin izlenmesi, pedagog ve psikologlar tarafından incelendikten sonra yayımlanması gerektiğini vurguladı.
Sakarya'da ilköğretim okullarına ayrımcı içerikli kitap dağıtıldı
Son olarak geçen günlerde Sakarya'da ilköğretim okullarının 3 ve 4. sınıflarında dağıtılan hikaye kitaplarındaki cinsiyetçi, ayrımcı ve müstehcen bölümler bu konudaki denetim ve içerik sorununu ortaya koyuyor.
Milliyet'in haberine göre, Sakarya'da okullarda dağıtılan Damla Yayınevi'nin Aydede Dizisi'nde yayımladığı "Paşa Kızı ile Köylü Çocuğu" ve "Uçan Küheylan" adlı hikaye kitapları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu'nca tavsiye edilmiş.
Veliler çocuklarına müstehcen, cinsiyetçi ve ayrımcı ifadeler içeren kitaplar dağıtılmasına tepkili. Sakarya Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcıda söz konusu kitapların birkaç okulda dağıtıldığını doğrulayarak, "Araştıracağız" dedi.
"Töre cinayeti fikri pekiştiriliyor"
Musaoğlu, çocuk kitaplarının içerik ve denetim süreçlerine ilişkin görüş ve önerilerini bianet'e anlattı.
Musaoğlu,"Sakarya'da ortaya çıkan kitaplarda tamamen ayrımcılık var. İlkokul çocuğunun zihnine evlendiği kızın bakire olması gerektiği fikri ve töre cinayeti kavramı yerleştiriliyor" dedi.
Çocuk kitapları denetiminin 2002'de çıkan bir yönetmelik değişikliğiyle öğretmenlere devredildiğini hatırlatan Musaoğlu MEB'in ücretsiz olarak dağıttığı kitapların Talim Terbiye Kurulu ya da il/ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan komisyonlarca denetlendiğini söyledi.
Esas kriter, "kimin yayımladığı" oldu
Musaoğlu, kitaplar hazırlanırken Eğitim Araçları Yönetmeliği 'nin esas alındığını, yönetmelikte "Milli Eğitim Temel Yasası'na", "Türk gelenek göreneklerine uygunluk" gibi genel ifadelerin yer aldığını ve kitaplarda sadece resimlerin çocuk psikolojisi açısından denetlendiği belirtiyor.
Musaoğlu, temel kriterin ise, "kitabı hangi yayınevinin bastığı" haline geldiğini söylüyor.
Okullara bedava dağıtılan kitaplarda bir denetim zaafiyetinden söz edilebileceğini belirten Musaoğlu, "Sorun MEB'in kendi içindeki zaafiyetten kaynaklanıyor. Bakanlık kadroları politize olmuş ve bir düşünce etrafında çevrelenmiş durumda. Denetimleri Talim Terbiye Kurulu da yapsa, öğretmen de yapsa fark etmiyor" dedi.
"Yayınevlerinin çoğu çocukları gözetmiyor"
Kitapların çocuk pedagojisi açısından da incelenmediğini vurgulayan Musaoğlu, "Yayınevlerinin çoğunda bu kitapları inceleyen bir psikolog ya da pedagog yok. Çocuk kitabı farklı bir şey, mutlaka çocuğun gelişimine uygun bir seyrin izlenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Musaoğlu, ücretsiz kitapların denetiminde öğretmenlere daha fazla inisiyatif tanınması gerektiğini ifade etti. (NZ/KÖ)