Fotoğraf: AA
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay, TÜİK'in yayınladığı 2020 yılı 'İstatistiklerle Çocuk' raporundaki verilere dair bir araştırma önergesi verdi.
TÜİK'in dün paylaştığı verilere göre Türkiye nufüsunun yüzde 27,2'sini oluşturan çocuklardan, yaş grubu 15-17 olanların işgücüne katılma oranının yüzde 16,2 ve bu oranın oğlan çocuklar için yüzde 23,4 kız çocuklar için yüzde 8,6 olduğu açıklamıştı.-
TIKLAYIN - 15-17 yaş arası çocuk işçi oranı yüzde 16,2
Günay, Türkiye'de çocuk işçiliğinin engellenmesi için etkin bir denetleme mekanizmasının oluşturulması, yapılabileceklerin tespiti ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Meclis Araştırmasının açılması için verdiği önergede şöyle dedi:
Ülkelerin içinde bulunduğu yapısal sorunlar
"ILO 15 yaşın altında çalışanları çocuk işçi, 15-18 yaş arası çalışanları ise genç işçi olarak tanımlar. Çocuk üzerinde fiziksel, ruhsal ve toplumsal açıdan olumsuz etkiler bırakan çocuk işçiliği sorunu, ülkelerin içinde bulunduğu yapısal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Çocuk işçiliğinin artmasının en önemli sebebi yoksulluktur. Türkiye'de çocuk işçiliğinin artmasının bir diğer önemli nedeni ise işverenlerin ucuz işgücü ve kayıt dışı çalıştırmak üzere çocuk işçileri tercih etmesidir. Çocuk işçiler, en çok tarım, sanayi, ticaret ve hizmet sektörlerinde çalıştırılmaktadırlar. Bunların dışında çocukların çalıştırıldığı diğer alanlar; madenler, küçük atölye ve işletmeler, tamirhaneler ve sokaklardır. Yıkılan köylerden ve şehirlerden metropollere göç etmek zorunda kalan Kürt ailelerinin çocukları da ailelerinin yaşadığı geçim sıkıntısını giderebilmek için tehlikeli ve ağır işlerde çalıştırılmaktadırlar.
"Çoğu zaman yetişkinlerle aynı iş yaptırılıyor"
"Çocukları kayıt dışı çalıştırmanın yanı sıra Türkiye'de yasal kılıf altında meşrulaştırılan çıraklık ve stajyerlik de "mesleki eğitim" adıyla çocuk emeğini sömüren yaygın çalıştırma biçimleridir. Çıraklık ve stajyerlik yapan çocuklar, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinden ve sosyal güvenlik korumasından uzak bir biçimde çoğu zaman yetişkinlerle aynı iş yaptırılarak çalışmaya mecbur bırakılmaktadır.
"Çocuk işçiliğinin engellenmesi için çocuk işgücünü teşvik eden ve bunun altyapısını oluşturan etmenlerin belirlenmesi, kayıt dışı ve yasal olmayan bir şekilde çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirlerin alınması, denetimlerin etkin bir şekilde yapılması ve ilgili mevzuatların yenilenmesi ve yürütülmesi gerekmektedir. Tüm bu nedenlerden hareketle giderek artan çocuk işçiliğinin engellenmesi için yapılabileceklerin tespiti ve çözümü amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir."
(AÖ)