Fotoğraflar: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "Çocuk işçiliğiyle gerçekten mücadele edilmiyor, yüzleşmek istenmiyor, sadece reklam yapılıyor" dedi.
TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu üyeleri geçen hafta Ordu'da, Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında oluşturulan geçici konaklama alanında incelemelerde bulundu.
Altınordu ilçesinin Saraycık Mahallesi'ndeki işçileri ziyaret eden ve Komisyon Başkanı AKP Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu ve üyelerin yer aldığı heyete, Vali Tuncay Sonel eşlik etti.
"MHP ve AK Parti milletvekillerinin dayatması"
Heyette muhalet partilerinden sadece kendisinin yer aldığını belirten CHP Milletvekili Tanal, bunun nedenini ise kimseye sorulmadan plan yapılmasından kaynakladığını belirtti:
"Bu ziyaret teklifi bir dayatma. MHP ve AK Parti milletvekillerinin dayatması. Muhalefetten bir tek benim programım uydu. Çünkü bizlere sorulmadan zaman tayin edildi. Birlikte karar verilmedi. 'Biz karar aldık, gelen gelir, gelmeyen gelmez' dendi.
"Ankara'da METİP yok, Ordu'ya götürdüler"
"Ordu gibi Ankara'ya uzak bir yer seçildi bir de. Oysaki yanı başımızda Polatlı var. Ankara'ya çok yakın tarım alanları var. Neden oralara gidilmedi? Nedeni çok basit, çünkü METİP denilen yerler buralarda yok. Önceden hazırlık yapılıp, buralarda Tükiye kamuoyuna sunum yapıyorlar. Esasen, çocuk işçiliğiyle yüzleşmek istenmiyor reklam amaçlı pilot bölgeye götürüldük."
"Devlet tek kuruş harcamıyor"
Ordu'da fındık toplamaya giden mevsimlik tarım işçilerinin bir kısmının METİP'lerde kaldığını aktaran Tanal, Unicef destekli bu proje hakkında şu bilgileri verdi:
"BM Unicef tarafından finansmanı sağlanan bir proje. Devlet, valilik tek kuruş harcamıyor. Sayıştay denetiminde de değil tabii. İstedikleri gibi harcama yapılıyor.
"Çocuğun okulda olması gerekirken Urfa ve civar illlerden Mart sonu Nisan başı gibi aileleriyle birlikte çalışmaya geliyorlar. Türkiye'de 74 ile öğrenci gidiyor. Toplam sayısı ilk, orta dahil 16 bin öğrenci. Bu kayıtlar da, hangi ile ne kadar çocuğun gideceği bilgisi Şanlıurfa Valiliği'nde mevcut.
"METİP çadırında kalmayan çocukların hali perişan"
"Uluslararası kuruşların yani Unicef'in denetimindeki METİP'lerde kalan çocukları ziyaret ettik biz. Normal koşullarda bu çadırların AFAD, Kızılay tarafından verilmesi gerekirken işçiler kendi parasıyla alıyor. Boş bir alanda etrafını çevirmişler, kadın, erkek tuvaletleri ve banyolar var. Zaman zaman sıcak su yetmiyor, kazanlarda su kaynatmak zorunda kalıyorlar."
"METİP'in olduğu alanlarda en azından çocuklara eğitim desteği veriliyor evet, ama asıl sorun şu; METİP çadırında kalmayanlar. Sahil bandındakiler değil de, sahilin içinde kalan ilçelerdeki çalışan çocukların durumu içler acısı. Bizi oralara götürmediler. O bölgelere gidelim diye talep ettim ama gidilmedi. Fatsa ve İslamdağ arasında çok kamp var, çocuklar perişan. Bazı kamplar dere yatağında kurulduğu için daha yüksek risk. Asıl çocuk işçiliğiyle yüzleşmek istiyorsanız, o alanlara gitmemiz gerekirdi. Çocuk işçilerin sorunlarını kamuoyndan gizlemeye çalışıyorlar."
"Üç, dört ay eğitimden yoksun kalıyorlar"
Çocuk işçilerin şartlarının iyileştirilmesinden öte aslında 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasının yasak olduğunu hatırlatan Tanal sözlerini şöyle noktaladı:
"Bu meşru hale getirilmiş durumda. Devlet bildiği halde hepsi sigortasız. Mart sonu Nisan başında çalışmaya başlıyor bu çcouklar. Ekimin sonu Kasımın başına kadar karpuz, soğan, patates, fındık topluyor. Yılda üç, dört ay eğitim hayatından yoksun kalıyor."
(AÖ)