Hayata Destek Derneği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle #23Hayal23Gerçek etiketiyle sosyal medya üzerinden oluşturduğu kampanyayla çocuk işçiliğine dikkat çekiyor.
Dernek, faliyet yürüttüğü sahalar olan Adana, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, İstanbul'da temas ettiği mevsimlik tarım işçisi ya da mülteci çocuklardan hayallerini resmetmelerini istedi.
Daha sonra çocukların ellerinden çıkan resimleri, çocuk işçiliğine dair verilerle birleştirdi ve Nisan ayı başından 23. gününe kadar sosyal medya hesaplarından paylaşarak farkındalık artırma kampanyası yürüttü.
Dernek, 23 Nisan için oluşturduğu #23Hayal23Gerçek kampanyasında, "çocukluğunu yaşamak bütün çocukların hakkı" sloganını kullanarak çocukların içinden sıyrılamayacağı bir yoksulluğa çekilme tehlikesine karşı duyarlı herkesi harekete geçmeye çağırıyor.
İstatistiklerle çocuk işçiliğiTürkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2017 yılsonu itibariyle Türkiye nüfusu 80 milyon 810 bin 525 iken, bunun 22 milyon 883 bin 288'ini çocuk nüfus oluşturdu. 2016 yılında 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 20,8 iken, bu oran 2017 yılında yüzde 20,3 olarak gerçekleşti. TÜİK'in 2012 çocuk işgücü anketinde çalışan çocuk sayısı 6-14 yaş grubunda 292 bin kişi, 15-17 yaş grubunda ise 601 bin kişi olarak belirtildi. DİSK/Genel-İş Sendikası'nın “Emek Araştırmaları/Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak” 2017 yılı raporunda çıraklığın da çocuk işçiliğine dönüştüğünü belirtiyor. 2016'daki 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı olan 709 bine, 1 milyon 170 bin çırak işçiyi de ekliyor ve Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çocuk işçi olduğunu söylüyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre 2017 yılında 18’i 15 yaş altında olmak üzere en az 60 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'e göre çocuk işçi 14 yaşını bitirmiş, 15 yaşını doldurmamış ve ilköğretimini tamamlamış kişiyi, genç işçi 15 yaşını tamamlamış, ancak 18 yaşını tamamlamamış kişiyi tanımlıyor. Yönetmeliğe göre çocuk ve genç işçiler, okula devam edenlerin okula devamları ile okuldaki başarılarına engel olmayacak, meslek seçimi için yapılacak hazırlıklara ya da yetkili makamlar tarafından yeterliliği kabul edilen mesleki eğitime katılmasına engel olmayacak işlerde çalıştırılabilirler. |
Kampanyadan örnekler
* Tarlada çalışmak, zorlayıcı fiziksel hareketleri uzun saatler boyunca tekrarlamak demek. Bu tempo, çocuklarda hem yorgunluğa neden oluyor, hem de gelişimlerini yavaşlatarak kemik ve eklem yapılarında bozulmaya yol açıyor.
* Her çocuğun gezme, keşfetme, yaratma, arkadaşları ile oynama gibi ilgileri vardır. Her gün tekrarlanan ve tekdüze işler çocukların becerilerini keşfetmelerine engel olur.
* Eğitimine devam ederken bir yandan da çalışmak zorunda kalan çocuklar zorlanabilir ve okulu bırakma ihtimalleri artar.
* Çocuk işçiliği, çocukları taşıyamayacakları sorumluluklar üstlenmeye zorluyor.
* Kampanya kapsamındaki çalışmalara Hayata Destek Derneği'nin Twitter hesabından ulaşabilirsiniz. (BK)