İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Çocuk İşçiler Çalışma Grubu'nun düzenlediği, "Çocuk İşçilerin Dünü, Bugünü, Yarını" konulu seminer bugün başladı.
Katılım yok denecek kadar azdı
23 Nisan Çocuk Bayramı öncesinde Türkiye'deki "çocuk işçilerin" genel durumunu değerlendirmek amacıyla İstanbul Barosu Kültür Merkezi'nde gerçekleşen seminere konuşmacılar, gazeteciler dışındaki katılım bir elin parmağını geçmeyecek sayıdaydı.
Konuşmacılar, katılımdaki ilgisizliğin, Türkiye'de çocuk işçiliği sorununa karşı mevcut kayıtsızlığı gösterir nitelikte olduğunu dile getirdiler.
Seminer programında, açılış konuşmasını yapacağı ve ilk oturumu yöneteceği belirten İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu 'nun da katılmaması dikkat çekti.
Moroğlu: Çocuklar temel haklarından mahrum bırakılıyor
Seminerin açılışında konuşan Avukat Moroğlu, çocukların çalıştırılmasıyla uluslararası yasaların ihlal edildiğini, çocukların çalıştırıldığı işyerlerinde güvenlik ve sağlık düzenlemelerinin uygulanmadığını söyledi.
Moroğlu, "Çocuklar uzun saatler boyunca çalışmak zorunda bırakıldığı için, sağlık, okul ve oyun gibi temel haklarından mahrum kalıyor" dedi.
Çocuk işçiliğinin önlenmesinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK), barolara ve Milli Eğitim Bakanlığı'na önemli görevler düştüğünü ifade eden Moroğlu, okul öncesi eğitime önem verilmesi ve halen yüzde 16 olan oranın yükseltilmesi gerektiğini belirtti.
Moroğlu, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun "12 Haziran çocuk emeğinin istismarını engelleme günü" kapsamında hazırladığı rapora göre, "Türkiye'de her yaş grubunda çalıştırılan yaklaşık 1.4 milyon çocuk var. bunlardan 8-14 yaş arasında okula gidemeyen ve çalışmak zorunda bırakılan yaklaşık 400 bin çocuk bulunuyor" dedi.
Moroğlu'nun ardından gerçekleştirilen Doç. Dr. Kadriye Bakırcı ve Prof. Dr. Yusuf Alper uluslararası, bölgesel ve Türk iş hukukunda çocuk ve genç işçilerle ilgili düzenlemeler, Doç. Dr. Fatih Uşan ise, çıraklık uygulamaları ve sorunları üzerine sunumlar yaptılar.
Seminer yarın (22 Nisan) "Çocuk İşçiliğin Önlenmesinde Denetim" ve "ILO, UNICEF, SCGB, SHÇEK, DPT ve Sivil Toplum Örgütlerinin Çocuk İşçiliğinin Önlenmesine İlişkin Çalışmaları" başlıkla oturumlarla sürecek. (KÖ/TK)