IPEC Proje Koordinatörü Nejat Kocabay'ın verdiği bilgilere göre, Ekim-Aralık 2006'yı kapsayan anketin 20 Nisan'da açıklanan sonuçlarına göre 10- 17 yaş grubunda 16 milyon 264 bin çocuktan 958 bini çalışıyor.
1999'da yüzde çocukların çalışma oranı yüzde 10.3'ken yüzde 5.9'a inmiş durumda.
6-14 yaş grubunda 12 milyon 478 bin çocuk nüfusunun 320 bini çalışıyor. Bu oran 1999'da yüzde 5.1'ken 2006 da yüzde 2.6'ya gerilemiş durumda. Her iki yaş grubunda da yarı yarıya varan azalış söz konusu.
İstanbul'da "Çocuk İşçiliğine Hayır" Yürüyüşü
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü'yle Uluslarası Çalışma Örgütü /Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Programı'nın ortak yürüttüğü "Sokakta Çalıştırılan Çocukların Eğitime Yönlendirilmesi Projesi" kapsamında 12 haziran saat 10:30 da Gaziosmanpaşa'da çalışan çocuklarla beraber "Çocuk İşçiliğine Hayır" yürüyüşü yapılacak.
Kocabay, çeşitli kurumların ve IPEC'in çalışmalarıyla genel kamuoyu duyarlığının arttığını söylüyor.
2014'te Çocuk işçiliğinin sona ermesi amaçlanıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığı Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Sona Erdirilmesi İçin Zamana Bağlı Politika ve Program çerçevesinde 2014'te çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerini sona erdirilmesini amaçlandığını aktarıyor.
Bu yılın teması tarımda çalışan çocuklar
Kocabay, bu altıncısı düzenlenen Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde temanın tarımda çalışan çocuklar olduğunu belirtti ve dünya genelinde tarımda çalışan çocuklara yönelik etkinlikler yapılacağını söyledi.
Türkiye'de 2004'te en kötü çalışma biçimlerine maruz kalan çocukların, taşıdığı riskler ve eğitimi engellemek bakımından sokakta, sanayide ve mobilya sektöründe, tarımda ve mevsimlik gezici işlerde çalışan olduğunu çocuklar olduğunu aktardı.
Yarın Ankara, Adana, Bursa, İstanbul, İzmir, Antalya ve Diyarbakır'ında içinde bulunduğu 20 ilde çocuk işçiliğini önleme günüyle ilgili etkinlikler düzenlenecek. (NZ/EÜ)