Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi çocuk hakları ihlallerine üzerine çocukları ve yetişkinleri bilinçlendirmek üzere iki dilli ilanlar dağıttı.
Çocuk Hakları Merkezi’nin koordinatörü Nahit Eren dağıttıkları Kürtçe-Türkçe el ilanlarını aslında okullarda öğrencilere ulaştırmak için tasarladıklarını, ancak bakanlık kararı gerektiğinden bunun mümkün olmadığını, bu nedenle kendi imkanlarıyla dağıttıklarını söyledi.
“Çocuk hakları nedir, çocuklar ne tür haklara sahip, çocukların istismara maruz kalması durumunda veya hukuki bir yardım gerektiğinde Diyarbakır’da nerelere başvurabilir gibi bilgileri içeren bir broşür bu.
Yaklaşık 5-6 bin basıldı ve Diyarbakır’da okullarda dağıtmak üzere valiliğe başvurduk. Ancak valilik broşürlerin aynı zamanda Kürtçe olması vesilesiyle bakanlık iznini gerekçe gösterdi ve oraya başvuru yaptı.
Uzun bir süre bakanlıktan cevap gelmeyince biz de kendimiz dağıttık.”
Eren böyle bir çalışmaya ihtiyaç duymalarının geçmiş yıllara göre özellikle kız çocuklarına yönelik cinsel istismar ve çocuk gelinler meselesinin sık sık gündeme gelmeye başlamasından kaynaklandığına da dikkat çekti.
Devletin yükümlülükleri
Broşürde çocukların yaşam hakkından eğitim, sağlık, gelişme, isim, sosyal güvenlik gibi haklarına dair bilgiler veriliyor.
Çocukların ülke sınırlarına bağlı olmasızın ifade özgürlüğünün, dernek kurma gibi faaliyetlerinin kısıtlanmayacağı anlatılıyor.
Çocuk yetiştirmede anne-babaların ve devletin sorumlulukları hatırlatılıyor.
Ayrıca yargılanmaları halinde devletin çocukların temel güvencelerinin yanısıra savunmaları için hukuki yardım sağlamakla yükümlü olduğu, mümkün olan her durumda adli kovuşturmadan ve kurumlara yerleştirme yolundan kaçınması gerektiği de belirtiliyor. (YY)
Haber resmi: Baronun broşüründe yer alan Vali Ahmet Cemil Serhatlı YİBO 8. sınıf öğrencisi Pervin Şimşek’in çizimi.
* Baronun broşürüne buradan ulaşabilirsiniz.