Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gamze Taşcıer, çocuk hakları ihlallerine dikkat çekerek, çocukların hak ihlallerinin tespit edilip, çözüm önerilerinin geliştirilmesi talebiyle TBMM Başkanlığı'na başvurdu.
Çocuklar için Meclis Araştırması talep eden Taşcıer önergesinde, Türkiye'de şiddet, istismar, uyuşturucu, cinsel sömürü, eğitimsizlik, kız çocuklarının zorunlu eğitime devam edememeleri, yoksulluk, göç gibi çok önemli problemlerin artarak büyüdüğünü ifade etti.
"Çocuk hakları siyaset üstüdür"
CHP Milletvekili Taşçıer'in 23 Nisan Çocuk Bayramı nedeniyle verdiği araştırma önergesinde, çocuk hakkları ihlallerinin bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayarak söz konusu sorunların siyaset üstü olduğunu ve el birliğiyle çözülmesi gerektiğini aktardı.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde 29–30 Eylül 1989 tarihleri arasında toplanan "Çocuklar için Dünya Zirvesi"nde ilk kez imzaya açılan Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ilk imzalayan ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Taşcıer önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye sözleşmeyi imzalamasına rağmen, sözleşmenin düzenlediği konularda iyileştirme ve çocukların yüksek yararı için yeterli olma konusunda istenilen düzeye gelememiştir. Özellikle iç hukuk normlarını gözden geçirerek sözleşmeyle çelişen hükümleri saptayarak gerekli değişiklikleri yapmak durumunda ve yükümlülüğünde olmasına karşın çalışmalar çok yavaş yürütülmekte, hiçbir zaman öncelik alamamaktadır."
"En çok çocuklara borçluyuz"
Çocuk hakları konusunda bir politika oluşturulamamasının üzücü olduğunu dile getiren Taşcıer, Türkiye'de şiddet, istismar, uyuşturucu, cinsel sömürü, eğitimsizlik, kız çocuklarının zorunlu eğitime devam edememeleri, yoksulluk, göç gibi çok önemli problemlerin artarak büyüdüğünü belirtti.
Türkiye'nin çocuk hakları konusunda sınıfta kaldığını ve tüm siyasi parti temsilcilerinin elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Taşcıer şöyle devam ett:
"23 Nisan günü Meclis toplanacak. Bizler siyasiler olarak bu ülkede en çok çocuklarımıza borçluyuz. Partiler üstü bir konuda bir araya gelip hakları gasp edilen, itilen, görmezden gelinen çocuklarımız için elimizi taşın altına koyalım. Yoksa bunun vebali ile yaşamak gerçekten güç olacak." (AÖ)