Çocukların beklentilerini ve isteklerini dile getirmeyi ve çocuk haklarının yeniden ele almayı hedefleyen Birinci Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Haliç Kongre Merkezi'nde bugün (25 Şubat) başladı.
İstanbul Üniversitesi, Çocuk Vakfı ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından düzenlenen ve 81 ilden çocuk meclislerinin temsilcilerinin katıldığı kongre 25- 27 Şubat arasında devam edecek.
Kongrenin bugünkü oturumunda konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Ülkelerin en büyük zenginlikleri sahip oldukları çocuklardır. Ülkeler sahip oldukları bu zenginlikleri iyi yetiştirir, her türlü tehlikeden korumayı başarırsa, onların haklarını, çocukluklarını yaşayacakları ortamları temin ederlerse, dünyanın yaşadığı sıkıntılardan kurtulacağına inanıyorum" dedi.
Strateji Belgesi hazırlanacak
27 Ocak 1995'te kabul edilen BM'nin Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi çerçevesinde yapılabilecek konulara öncelik verilecek olan kongrede 2012-2016 Türkiye Çocuk Hakları Stratejisi Belgesi'nin hazırlanması öngörülüyor.
25-27 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek olan kongre, dünyanın ilk çocuk kongresi özelliğini taşıyor. Kongrede 118 çocuk delege 82 bildiri sunarken, 113 yetişkin delege de 87 bildiri ile görüşlerini açıklayacak. Kongrenin kapanışını Başbakan Tayyip Erdoğan yapacak.
Kongrede 81 ilin Çocuk Hakları Komite Başkanları, Demokrasi ve Öğrenci Meclisi Başkanları ile Çocuk Meclisleri temsilcileri katılacak. Kongrede ayrıca, 56 sivil toplum kuruluşu, 81 ilin yerel yönetimi, Türkiye'deki 108 üniversite ve 22 siyasi parti de temsil edilecek.
Türkiye'de üç yılda bir düzenlenecek olan kongrenin 2014 yılında düzenlenecek ikincisinin takvimi birinci kongrenin Genel Kurulu'nun seçeceği Kongre Sonuçlarını İzleme Kurulu tarafından belirlenecek.
"Bir Göz de Sen Ol" dan 428 Çocuk İçin Eylem
"Bir Göz de Sen Ol İnisiyatifi" kongrenin ilk günü olan bugün saat 09.00'da kongre merkezinin kapısında savaşlarda öldürülerek yaşam haklar elinden alınmış çocuklar için sessiz eylem yaparak "Savaşlarda öldürülen 428 çocuğumuzun gözü olarak ve bunlara yenilerinin eklenmemesi için buradayız" dedi.
İnsan Hakları Derneği'ne yapılan başvurular ve basın taramalarından elde edilen bilgilere göre 1988-2010 yılları arasında çatışmalı süreç sebebiyle 428 öldürüldü veya yaşamını yitirdi. (EG/EÜ)
__________________________________________________________