CHP İzmir Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Zeynep Altıok, son dönemde öldürülen çocuk sayılarında ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarda artış görülmesi üzerine gerekli tedbirlerin alınması için alt komisyon kurulmasını istedi.
Altıok “çocuklara yönelik yaşam hakları ihlalleri” hakkında alt komisyon kurulması talebini TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na dilekçeyle iletti.
TIKLAYIN - DEVLET ÇOCUK HAKLARINDAN SINIFTA KALDI
Kötüye gidiş
Altıok dilekçesinde, Türkiye’de 2014’te “toplumsal olaylarda, yargısız infazla veya kamu görevlilerinin ihmali sebebiyle 38 çocuk öldüğünü” belirtti.
“Devletin önlem almadığı; gruplar arası kavga, çocuk evlilikleri, şiddet, silahlanma, intihar, ihmal, iş cinayetleri afetlerde de 548 çocuk ölmüştür.
“Buna ölen ve kayıt altına alınabilen mülteci çocukları da eklediğimiz de sayı 589’a çıkmaktadır.”
2015 yılı raporlamasının henüz tamamlanmadığını vurgulayan Altıok herhangi bir iyi gelişme olmadığına dikkat çekti.
Savaşın kalıcı etkileri
Altıok savaşın ve çatışmaların çocuklar üzerindeki kalıcı etkilerinden de söz etti, kuşaktan kuşağa aktarıldığını belirtti.
“Savaşa, çatışma ortamına doğrudan ya da dolaylı maruz kalan çocuklar kaygı, üzüntü, öfke, güven kaybı, çaresizlik, umutsuzluk, yabancılaşma ve daha birçok baş edilmesi zor duygular yaşıyor; bu durum çocukların fizyolojik, psikolojik, sosyal ve toplumsal gelişimini etkiliyor.
“Tüm bu bilimsel gerçeklere rağmen çocukların korunması için herhangi bir önlem alınmamakta, devletin yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda ortaya çıkan hak ihlalleri ağırlaşarak ve artarak devam etmektedir.”
TIKLAYIN - ÇOCUKLAR ÖZEL OLARAK KORUNMA HAKKINA SAHİPLER
ÇHS’nin açık ihlali
Altıok Suruç katliamından başlayarak yaşanan çatışmalardan ve sokağa çıkma yasaklarından en fazla etkilenenlerin çocuklar olduğunu ve yaşananların Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin (ÇHS) ihlali olduğunu söyledi.
Bölgede çocuklar sokağa çıkma yasaklarında yakınlarını kaybetmekte, eğitim, sağlık, güvenli bir ortamda büyüme, barınma, gelişim haklarına erişememekte, şiddetin doğrudan tanığı olmakta ve böylece ihmal ve istismar edilmektedirler.
“Çocuk ölümleri, yaralanmalar, fiziksel ve ruhsal işkence, eğitimden, sağlıktan, barınmadan mahrum kalan çocukların durumu, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde yer alan hak ve özgürlüklerin açık ihlalidir.”
Öncelikli konu
Zeynep Altıok talebine İnsan Hakları Komisyonu’nda öncelik verilmesi gerektiğini, ülkenin her tarafında çocuk ölümlerinin, çocukların uğradığı taciz ve şiddetin öncelikli olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. (YY)
Altıok’un dilekçesine buradan ulaşabilirsiniz.