Çakıl Sosyal Dayanışma, Eğitim, Sağlık ve Hukuk Derneği Dünya Çocuklar Günü’nde yayınladığı açıklamaylaMersin'de kamusal alanda hak ihlaline uğrayan çocuklara dikkat çekti.
Çakıl Derneği çalıştıkları çocukları “dağa gidenler, tekrar tekrar tutuklananlar, ‘bu işler’i bırakıp madde dünyasına dalanlar, ailesini geçindirmek için çalışmaya başlayanlar, bir araya gelmekten korkanlar, durumu umutsuz bulanlar” olarak tanımlıyor. Dernek, çalıştığı alanı Pozantı Çocuk Cezaevi’nden tahliye olduktan sonra yaşamını yeniden kurmaya çalışan çocuklardan birinin hikayesini vererek örnekledi:
“Cezaevi yaşantısı sonrası gelişen travma sonrası stres bozukluğu açısından takip edilirken, travma onarımı henüz tamamlanmamışken tekrar tutuklandı.
“Pozantı'dan tahliye olduktan sonra, okuluna devam etmek istedi. Eğitim sistemi içinde kalabilmek ve arkadaşlarını da tutabilmek için epey çaba gösterdi.
“Okulu durumuna özgü bir rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı hazırlamadı. Okul yöneticilerinin destekleri paternalist nasihatlerin ötesine pek geçemedi.
“Ne yazık ki, hakikaten de olmadı, okulda tutunamadı. 2012-2013 öğretim yılı sonunda örgün eğitimle ilişiği kesildi.
“Travmadan iyileşme sürecinde, sivil toplum kuruluşlarının çocuk hakları alanındaki çalışmalarına katıldı. Arkadaşlarının eğitimle ilgili, ekonomik ve psikososyal destek almaları için çalışmalar yaptı. Halen cezaevinde.
Kötü muamele
Çakıl Derneği yaptığı açıklamada, 2013’te Pozantı’daki çocukların evlerinden kilometrelerce uzağa, Ankara Sincan, İzmir Şakran ve Antalya L Tipi cezaevlerine sevk edildiklere de değindi.
“Çakıl Derneği, Mayıs 2013'de İzmir Şakran cezaevinden tahliye olan çocukların anlatılarıyla kötü muamele ve ayrımcılığın sürdüğünü tespit etti. İzmir ÇHD'den hukukçuların cezaevini ziyareti de çocukların anlatılarını doğrular nitelikteydi.
“Aynı günlerde Antalya L Tipi Cezaevinden çocuklara yönelik cinsel istismar haberleri yükseldi. TBMM üyeleri Ertuğrul Kürkçü ve Rıza Türmen 17 ve 29 Mayıs tarihlerinde ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantılarında bu iddiaları kamuoyuyla paylaştı.”
10 yeni cezaevi
Yaşananlardan sonra beklenenin aksine Türkiye’deki çocuk cezaevi sayısının artması yönünde karar alındığını belirten Çakıl Derneği, Mersin’deki Kürt mahallelerinde yaşanan polis şiddetini de vurguladı.
“Pozantı olaylarından sonra ortaya çıkan bu yeni kötü muamele olaylarının Türkiye’deki çocuk adalet sistemi için toptan bir dönüşüm yaratması gerekirken, çocuklar için 10 yeni cezaevi açılacağı açıklandı.
“22 Temmuz 2013'de Adalet Bakanı Ergin, bağımsız çocuk cezaevlerinin artırılması amacıyla 2012-2017 mali yatırım programına 10 yeni çocuk cezaevi yapımının alındığını bildirdi.”
Sığınmacı çocuklar
Çakıl Derneği’nin açıklamasında yer alan bilgilerin bazıları şöyle:
* 2012 yılı içinde 55 çocuğa toplam 578 yıl, 11 ay 6 gün hapis ve 978 bin 180 TL adli para cezası verildiğini; ailelerine toplam 1 milyon 270 bin TL idari para cezası verildi.
* 2013 yılı boyunca, Mersin'de, kaçak yollardan gelen ve güvenlik endişesiyle kamplarda kalmak istemeyen Suriyeli sığınmacı gebeler, bebekler, çocuklar eğitim ve sağlık gibi temel haklardan yararlanamadı.
* Birleşmiş Milletler’ce sığınmacı statüsü tanınmış olan çocuklar belli bir sınırı aşan harcama, örneğin ameliyat gibi ciddi sağlık müdahaleleri gerektiren durumlarda devlet yardımı alamadı. (YY)
Çakıl Derneği’nin açıklamasının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.