Afyonkarahisar yerel medya temsilcileri Görüntü Gazetesi muhabiri Mustafa Dağhan, Anadolu Ajansı ilimiz temsilcisi Sait Karaduman, Odak Gazetesi Editörü Onur Zelveci ve Er TV kameramanı Selahattin Çelikkol'un da katıldığı 'Çocuk Hakları Haberciliği Eğitim Programı' hafta sonunda Ankara'da yapıldı.
İki günlük eğitim programı deneyimli eğitimciler, çocuk hakları savunucuları, gazeteciler ve avukat Yasemin Onat, Türkiye Çocuk Hakları Koalisyonu'ndan Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr.İncilay Cangöz, Cenevre Unicef Bölge Ofisi Basın Sorumlusu Lynn Geldof ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ragıp Duran'ın sunumları, eğitime katılan yerel muhabirlere deneyim aktarımı, uygulama örneklerinin verildiği ve tartışıldığı atölyelerle gerçekleşti.
Uygulama örnekleri verildi
Ankara, Balgat'ta bulunan Püis Otelde gerçekleştirilen 'Çocuk Hakları Haberciliği Eğitimi' Programının ilk gününde organizasyon sorumlusu Nadire Mater ' BİA² / Bianet' tanıtımını, Sema Hosta ise 'Unicef yeni ülke programı' tanıtımını yaptı.
İki günlük eğitim programının ilk gününde ayrıca avukat Yasemin Onat 'Çocuk Hakları ve Habercilik' (Çocuk Hakları Sözleşmesi, Türkiye'de bin yıl Kalkınma Hedefleri, Haberin Konusu Olarak Çocuğun Hakları, Çocuğun Medyada Kullanılmasına Yönelik Haklar) konulu sunum gerçekleştirirken, Yard. Doç. Dr. Cangöz 'Haber Kaynağı Olarak Çocuklar, Etik Medyada Çocuk Hakları İhlalleri' konularında daha önce yapılmış haberlerden uygulama örnekleri vererek sunumunu tamamladı.
Atölye çalışmaları yapıldı
Doç. Dr. Değirmencioğlu 'Çocukların Medyada Temsili' konusunu eleştirel bir bakışla ele aldı ve 'Çocukların Düşüncelerini Açıklama Hakkı, Çocukların Düşünce Özgürlüğü ve Çocukların Medyaya Katılımı' konularında bilgiler verdi.
Programın ikinci gününde ise Galatasaray Üniversitesi Duran 'Medyada Çocuk Hakları İhlallerinin Takibi, Çocuklarla İlgili Haber ve Röportaj Nasıl Yapılır?' konuları ile ilgili daha önce yapılmış haberlerden örnekler vererek sunumunu gerçekleştirdi.
Bu konularla ilgili programa katılan yaygın ve yerel medya mensupları, verilen örnek haberlerin doğru ve yanlışları, eksik ve fazlalıkları ile ilgili gruplara ayrılarak atölye çalışması yaptılar.
Kuş gribi
Son günlerde gündeme oturan ve ülkemizin önemli sorunu haline gelen 'Kuş Gribi' vakasıyla ilgili yaygın ve yerel medyada yayımlanmış olan haberlerin doğru ve yanlış taraflarını, Cenevre Unicef Avrua ve Asya Basın Sorumlusu Lynn Geldof anlattı.
Halk bilinçsiz
Geldof, kuş gribi ve pandemik grip konusunda, programa katılan yaygın ve yerel medya mensuplarından halkı daha fazla bilinçlendirme konusunda, daha fazla haber yapmaları gerektiğini söyledi.
Halkın bilinçsiz olduğunu ve bu bilinçsizlik yüzünden boşanmalar bile gerçekleştiğini, halbuki kuş gribinden korunmanın çok kolay olduğunu ifade etti.
Kuş gribinden korunmak için altı adım öneren Geldof "Çocuklarınızı hasta kuşlar ve kümes hayvanlarından uzak tutun, hasta veya ölü kanatlı hayvanları hemen yetkililere bildirin, ölü veya hasta kümes hayvanları ile temastan sonra grip belirtileri başlarsa hemen en yakın sağlık ocağına başvurun, sabun mikropları öldürür, ellerinizi sabun ve su ile sık sk yıkayın, yumurtaları ve beyaz etleri yüksek ateşte çok iyi pişirin" dedi.
Geldof ayrıca kuş gribi tedavisinin ücretsiz olduğunu ifade etti.
14 ilden temsilci katıldı
Ankara buluşmasına, Afyonkarahisar, Çankırı, Bolu, Konya, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Çorum, Zonguldak, Hakkari ve Ankara il ve ilçelerinden yerel gazete, radyo ve televizyon çalışanları ve yaygın medya temsilcileri katıldı.
'Çocuk Hakları Haberciliği Eğitim Programı' Unıcef Türkiye'nin işbirliği ve mali, katkılarıyla gerçekleşti.
İlk ikisi Erzurum ve Diyarbakır'da düzenlenen program Ankara'dan sonra Samsun, Muğla, İstanbul ve Adana'da da tekrarlanarak Mart ayında tamamlanacak. (MD/BA)