Türkiye’de en son 1998 yılında tespit edilen çocuk felci (polio) hastalığı yeniden ülke gündeminde.
2002 yılında Türkiye’nin bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nin “poliodan arındırılmış bölge” ilan edilmesinin ardından on yıllık bir süre geçtikten sonra Türkiye yeniden çocuk felci destek aşılama çalışmalarına başladı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan 21001706 sayılı genelgeye göre belirli illerde beş yaş altındaki tüm çocukların, diğer illerde ise risk grubundaki beş yaş altı çocukların aşılanması yapılıyor. Bu iller, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis, Hatay ve Adana olarak belirlendi.
Destek aşılamaları
Ülkemizde polio destek aşılamaları 2013 yılında başladı. Bu kapsamda aşı yapılacak illerden Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye’de ikinci tur, Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis, Hatay ve Adana’da da üçüncü tur destek aşılama çalışmaları 17-23 Şubat tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
Sağlık Bakanlığı genelgesinde bu iller dışındaki tüm illerde valilik, kaymakamlık, güvenlik güçleri, belediye ve muhtarlıklar gibi birimlerden beş yaş grubu Suriyeli ve diğer yabancı uyruklu (Afgan vb) çocuklar ile Halk Sağlığı Müdürlükleri’nin yapacağı değerlendirme sonrası aşılanması gerektiği düşünülen çocukların aşılanması da istendi.
TTB: Risk oluşturuyor
Türk Tabipleri Birliği dokümanlarına göre Suriye’de 29 Ekim 2013’te görülen çocuk felci olguları, hastalığın Türkiye’ye taşınması ve yayılımı riski oluşturuyor.
Uluslar arası bildirimi zorunlu bir hastalık olan çocuk felci hastalığına neden olan virüs, hasta kişilerin dışkılarıyla yayılıyor. Üç farklı tipi olan virüs vücuda ağız yoluyla bulaşıyor, boğaz ve bağırsaklarda üreyerek yayılıyor. Belirtisiz seyredebilen hastalıkta başlangıçta ateş, halsizlik, baş ağrısı, boyunda sertlik, kol ve bacaklarda ağrılar görülebiliyor. Daha sonra merkezi sinir sistemine geçerek kas hareketlerini düzenleyen sinirleri tahrip ederek bu sinirlerin çalıştırdığı kasların felcine neden oluyor. (CIY/HK))