Bölgedeki çocuk felci vakalarının sayısı geçen yıla göre beş kat arttı. Girişim, salgının Nijerya'daki aşı programının duraklatılmasından kaynaklandığını düşünüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) David Heyman "Virüs alarm verecek derecede hızlı yayılıyor" diyor. Heyman, yılın ikinci yarısında çok daha fazla vaka görülebileceğinden endişe ettiğini söylüyor.
Çocuk felci genellikle beş yaşın altındaki çocukları etkiliyor ve sinir sistemini sararak çocuğun felç olmasına hatta ölümüne yol açıyor. Çocuk felcinin tedavisi yok; yalnızca aşı ile koruma sağlanabiliyor.
"Aşılar Batı'nın komplosu"
Nijerya'nın kuzeyinde bulunan Kano eyaletinde, İslami önderlerin itirazları üzerine, aşı programının sekiz ay boyunca durdurulmasından sonra bölgede, 197'si Nijerya'da olmak üzere, 237 çocuk felci vakası rapor edildi.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde rapor edilen vaka sayısı 49'du.
Eyaletteki İslami önderler, aşıların "bölgede nüfusun artmasını istemeyen Batılıların bir komplosu olarak zehir içerdiğini" söylemişlerdi. Aşı programının Endonezya'dan getirilecek yeni stoklarla yeniden başlayacağı tahmin ediliyor.
15 senede 350 bin vakadan 800 vakaya
Küresel Çocuk Felcini Yok Etme Girişimi, 1988'de, 166 ülkeden temsilcilerin katıldığı 41. Dünya Sağlık Kongresinde (World Health Assembly), çocuk felcinin 2000 yılı sonuna kadar tüm dünyada ortadan kaldırılmasını sağlamak üzere kuruldu.
Girişimin kurulduğu 1988'de dünya çapında yaklaşık 350 bin olan çocuk felci vakalarının sayısı 2003'de 800'e düştü. 2004'te, bugüne kadar 339 vaka rapor edildi.
Çocuk felcinin görüldüğü ülkelerin sayısı da 125'den altıya indi. Şu an yalnızca Nijerya, Hindistan, Pakistan, Nijer, Afganistan ve Mısır'da çocuk felci virüsü bulunuyor.
Daha sonra hedeflerini revize eden Girişim, 2005 yılı sonuna kadar çocuk felcinin tüm dünyada yok edilmesini hedefliyor. Bu amaca ulaşmak için dünya çapında bir laboratuar, gözlem ve aşılama ağı oluşturuldu.
Girişim, çocuk felcinin önlenmesi için tüm dünyada, her yeni doğanın yaşamının ilk senesinde dört doz aşı almasına, ulusal aşı günleri sırasında destekleyici dozlar uygulanması, vakaların rapor edilmesi ve vakaların belli bir bölgeye sıkıştırıldığı durumlarda kampanyalar düzenlenmesine çalışıyor.
Sadece 2002 yılında 500 milyon çocuğun aşılanmasını sağlayan Girişim, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Rotary International, üye ülke hükümetleri ve bağışçılar tarafından finanse ediliyor.
Türkiye'de 1998'den beri vaka yok
Girişim, Haziran 2002'de, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 51 ülkeyi kapsayan DSÖ Avrupa bölgesinin çocuk felcinden tamamen temizlendiğini açıkladı. Bir bölgede bu karara varılabilmesi için üç yıl boyunca hiç çocuk felci vakası görülmemesi gerekiyor.
Avrupa bölgesindeki son çocuk felci vakası 1998 yılında Türkiye'de, Güneydoğu Anadolu bölgesinde görüldü. (EÜ/YS)