Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı Çocuk Evlerinin çalışma usulleri ve esaslarına ilişkin yönetmelik yürürlüğe girdi.Çocuk evleri, hakkında koruma veya tedbir kararı bulunan çocukların topluma kazandırılması ve ihtiyaçlarının karşılanması için yeni bir model olarak oluşturulmuştu.
Uzmanlar, daha az sayıda çocuğun ev ortamına daha yakın koşullar içinde yaşayabileceği çocuk evlerinin çocuk yuva ve yurtlarına göre faydalı olduğunu söylüyor. Öte yandan, çocuğun yararı açısından tercih edilmesi gereken, gerekli sosyal destek mekanizmalarını işleterek çocuğun mümkünse ailesinden ayrılmamasını sağlamak.
SHÇEK verilerine göre, ilki 2000'de Ankara'da açılan ve 6-8 çocuğun kaldığı çocuk evlerinin sayısı 80'e çıktı.
Kurumun 2007 faaliyet raporuna göre 103 çocuk yuvasına kapasitenin üzerinde kayıtlı çocuk var. Geçen yıl meslek elemanlarının sayısı artsa da kadroların üçte biri boş.
Yönetmelik
Yönetmeliğe göre,
- İl müdürlükleri içinde koordinasyon merkezleri kurulacak.
- Kalacak çocuklar seçilirken koruyucu aile ya da evlat edindirmeden yararlanamayacaklara öncelik tanınacak. Kardeşlik, yaş, cinsiyet durumu gözetilecek. Aynı evde en fazla üç yaş farkı bulunan çocuklar kalabilecek.
- Evlerde sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, çocuk gelişimcisi, öğretmen, çocuk eğitimcisi, hemşire ve bakım elemanları görev yapacak. Bir evde en fazla üç personel görev yapacak. Dışarıdan hizmet satın alınabilecek.
- Evlerin bir tabelası olmayacak. Çocukların ulaşım, tedavi, yiyecek giderleri karşılanacak; harçlık verilecek.
- Açılacak çocuk evi sayısı Maliye Bakanlığı ve SHÇEK tarafından her yıl belirlenecek.
Öte yandan SHÇEK'in verdiği hizmetlerle ilgili bir dizi yönetmelikte yapılan değişikle "sosyal hizmet uzmanı" ibareleri "sosyal çalışmacı"; "doktor" ibareleri de "tabip" olarak değiştirildi.(EÜ)