Uşak Valisi Kayhan Kavas'ın bizler için girişimiyle IPS İletişim Vakfı'nın sürdürdüğü "Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı" (BİA²) Projesi ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) Türkiye'nin birlikte düzenledikleri "Çocuk Hakları Haberciliği" semineri gündemdeydi. Cumartesi ve Pazar günleri Uşak Ağaoğlu Otel'de düzenlenen bu seminere Uşak ta görev yapan yerel ve ulusal basının temsilcileri katıldılar.
Toplantı Vali Kavas'ın açılış konuşmasıyla başladı. Kavas, kısaca yerel medyanın çocuk haberciliği konusunda bilgilendirilmesi amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini çocuk dostu medya yaratmak adına önemli, bir girişim olduğunu ve gazeteci arkadaşlarımızın faydalanacağını umduğunu söyledi.
Toplantı nezih bir ortamda ve Uşak ta ki gazetecilerin önemli bölümünün katılımı ile başladı. UNICEF İletişim Sorumlusu Sema Hosta yeni ülke programını, BİA² Proje Danışmanı Nadire Mater de BİA'yı tanıttı.
Avukat Yasemin Onat ise yaptığı sunumda çocuk hakları ve yasalarla ilgili bilgiler sundu. Hararetli geçen bu bölümde medya suçlandı ve çocuk haberciliğinde medyanın insafsız davranışları sergilendi. Bazı bölgesel ve ulusal yayın yapan gazetelerdeki haberler mercek altına alınarak üzerinde tartışıldı.Özellikle ulusal medyanın çocuk haberlerinde katı davrandığı ve haberleri yerinde ve mahallinde izlemeden varsayımlara dayanan ve üçüncü şahısların bilgilerine dayanarak verdikleri beyanlarla hem haber vermek ve hem de kişileri yargılamak gibi bir görev üstlendikleri vurgulandı.Bunlar örnekler üzerinde gösterildi.
Çoluk Çocuk Dergisi Yazı İşleri Müdürü Ezgi Koman ise çocukların medyaya katılımı ve çocuk medyası konularında katılımcıları bilgilendirdi. Zaman zaman da atölye çalışmalarıyla katılımcıların fikirleri de gündeme alınıp üzerinde değerlendirmeler yapıldı. Ulusal medya da çalışan arkadaşlar genellikle objektif haberler gönderdiklerini ancak merkezin daha detaylı bilgi istemesi üzerine olayı detaylandırarak merkezlerine gönderdiklerini bundan sonrasının editörlere kaldığını bu kadar suçlamaları hak etmediklerini dile getirdiler.
Yerel gazetecilerse yoğun bir ekonomik zorluk içinde bulunduklarından çocuklarla ilgili haber yapma lükslerinin olmadığından bahsettiler. Ancak varılan nokta da bütün olumsuzluklara rağmen çocuk haberleri yapmak yada çocukların ön planda olduğu haberlerde yasaların öngördüğü şekilde davranmak adına hemfikir olduklarını kabul ettiler.
Bir sonraki günde de bianet çocuk hakları editörü Kemal Özmen, medyada çocuk hakları ihlallerinin takibi ve çocuklarla ilgili haber yapmak, çocuklarla röportaj yapmakla ilgili bilgiler sundu.Seminerin başından sonuna kadar yerel medya mensubu arkadaşlar konularla ilgili sorular sordular ve kendi fikirlerini de yansıttılar. Varılan sonuç ise muhteşemdi.
Önemli bir bölüm gazeteci arkadaş çocuk haberciliğindeki eksiklikleri daha detaylı öğrendiklerini ve bundan sonraki çalışmalarında bu konulara daha duyarlı olacaklarından söz ettiler.
Gazete sahipleri çocuklarla ilgili haberlere daha çok yer vereceklerini ve yasalar çerçevesinde davranacaklarını beyan ettiler. Bir önemli konu da medya da yer alan çocuklarla ilgili haberleri bundan sonra bu gözle inceleyecekleri söylediler. Unutmayalım ki hepimiz her şeyden önce birer babayız ve çocuklarımızı korumak kollamak ve ezdirmemek bizim görevimiz olmalı. Gazetecilik ise ondan sonra gelmeli.
Bizlerde geriye dönüp baktığımız da özellikle çocuklarla ilgili haber yapmadığımızı yapsak bile onların fikirlerine yer vermediğimizi hatırladık. Ve şimdiye kadar onların gururlarına zarar verecek haber yapmadığımızı anımsıyoruz. Ama bundan sonraki yayın hayatımızda çocuklarımıza ait bir haber yaptığımızda onların görüş ve düşüncelerine yer vereceğizi açık yüreklilik ile ifade etmek isteriz. Bu eksikliğimizden dolayı da çocuklarımızdan aflarını diliyorum. Bu satırlar yayınlandıktan sonra hem gazetemiz ve hem de benim köşem sevgili çocuklarımıza açıktır. Kalemine güvenen fikirlerini topluma iletmek isteyen çocuklarımıza haydi diyorum, sarılın kalemlerinize anlatın o tertemiz duygularınızı okurlarımıza.
Çocuk dostu medya olmak için çalışacağım. Umarım herkes de öyle olur. Bu Uşak ta ilk toplantıyı tertip edenlere ve ta uzaklardan gelip bizleri bu konuda aydınlatanlara minnettarım.Yeni eğitim seminerlerine daha sıkça rastlamak dileğimle. (AES/KÖ/EÖ)