Yaklaşık 60 uzmanın katılacağı konferansın amaçları,
- Çocuk hakları alanında uluslararası ulusal ve sivil toplumun izleme ve denetim mekanizmalarının işlerliğini değerlendirmek,
- Çocukların bu mekanizmalara erişimi önündeki engellerin belirlenmesi ve kaldırılması için yapılacakları saptamak
- "Çocuk dostu" bir uluslararası adalet sisteminin prensiplerini tartışmak
- Hukukçuların farkındalığını artırmak.
Konferansın sonunda Ekim'de yapılacak 27. Avrupa Adalet Bakanları Konferansı'nda gündeme getirilecek konu başlıkları da çıkacak.
"Türkiye'de çocuk adalet sistemi kurulsun" talebi
Uluslararası alanda çocuk hakları konusunda en geniş kabul edilmiş yasal metin Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi (ÇHS).
Bununla birlikte, kanunla ihtilaf halindeki çocuklara uygulanmak üzere bir "çocuk adalet sistemi"ni oluşturan bir dizi uluslararası belge bulunuyor: Pekin Kuralları, Havana Kuralları, Riyad Yönlendirici İlkeleri.
Son dört yılda yasalarda yapılan reformlar sırasında Türkiye'de uzmanlar uluslararası ilkelerle uyumlu bir çocuk adalet sistemi kurulması için talepte bulundular.
Buna rağmen, kanunla ihtilaf halindeki çocuklarla ilgili düzenlemeler halen başta Türk Ceza Kanunu (TCK) olmak üzere Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK), Çocuk Koruma Kanununa dağılmış durumda.
Çocukların Avrupa'sı
2008'e kadar sürecek olan "Çocuklar İçin ve Çocuklarla bir Avrupa İnşa Etmek" kampanyası bir yandan "çocuk hakları kavramının yaygınlaştırılmasını" diğer yandan da "çocuklara yönelik şiddeti önlemeyi" hedefliyor. (EÜ/NZ)