Anadolu Kültür'ün yürüttüğü Çocuk Çalışmaları için Destek Programı devam ediyor.
Batman, Diyarbakır, Hakkari, Mardin, Şırnak ve Van'da çocuklara yönelik psiko-sosyal destek çalışmaları yürüten sanatçı, öğretmen/eğitmen, psikolog, aktivist ve sivil toplum çalışanlarını desteklemeyi amaçlayan Çocuk Çalışmaları için Destek Programı, "Eğitmen Eğitimi" ve "Küçük Hibe" bölümlerinden oluşuyor.
Küçük Hibe, çocuklarla psiko-sosyal destek odaklı kültür sanat çalışmalarına finansal destek sağlamayı hedefliyor. Bu çerçevede 15 Eylül 2018 – 15 Eylül 2019 tarihleri arasında her ay 6 projeye, malzeme (fotoğraf makinesi, resim defteri, boyalar vb.) ve ulaşım giderleri için küçük hibe sağlanıyor. Ayrıca, Anadolu Kültür'ün proje ekibi tarafından proje başvurusu hazırlama, yürütme, iletişim, raporlama, arşivleme gibi süreçler için danışmanlık desteği de veriliyor.
Değerlendirmeler sonrası 31 Ocak 2019 itibarıyla; Diyarbakır'dan beş, Mardin'den bir, Şırnak'tan bir, Van'dan iki proje olmak üzere toplam dokuz proje desteklendi. Küçük Hibe, 31 Temmuz 2019'a kadar başvuru almaya devam edecek.
Teorik ve uygulamalı eğitimler verildi
Programın "Eğitmen Eğitimi" çerçevesinde yürütülen eğitimler ve sanat atölyeleri de tamamlandı. Çocuklarla psiko-sosyal destek çalışmaları yürüten kişileri ve kurumları psiko-sosyal destek çalışmalarına özgün psikolojik pedagojik yaklaşımlar ve sanat atölyeleri ile desteklemeyi hedefleyen "Eğitmen Eğitimi"; bir Genel Eğitim ve yedi Sanat Atölyesi'nden oluşuyor.
Risk Altındaki Çocuklarla Çalışma Metodolojisi Psikolojik-Pedagojik Yaklaşımlar-Psiko-sosyal Destek Çalışmaları başlığı ile yapılan Genel Eğitim'de katılımcılara, "Psiko-sosyal Destek Çalışmaları ile Sanat Faaliyetlerinin İyileştirici Etkileri" , "Risk Altındaki Çocuklarla Çalışmaya Başlamak" , "Çerçeve Oluşturmak" , "Çocukluk: Çocuğu Tanıma" , "Savaş ve Çatışma Dönemlerinde Çocuğun İnsan Hakları" ve "Psikososyal Destek Çalışmalarında Sanat, Oyun ve Psikodrama" başlıklarında beş gün süren teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.
2016 yılında kişisel ve kurumsal desteklerle başlanan "Çocuk Fonu" çalışmasına, "Çocuk Çalışmaları için Destek Programı" adıyla devam eden programda, çocuk çalışmaları yürüten kişi ve kurumların çocuklarla yürütmek istedikleri etkinlik ve/ya atölyeleri destekleyerek, çeşitli sebeplerle duraksayan ya da başlamayan çalışmaların devam etmesine ya da başlamasına destek vermeye çalışıldı.
Çocuk Çalışmaları için Destek Programı, Diyarbakır'dan DİSA (Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü), Amed Şehir Tiyatrosu ve Önce Çocuklar Derneği, İstanbul'dan SKYGD (Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği) ve Bilgi Üniversitesi ÇOÇA (Çocuk Çalışmaları Birimi) ile Ankara'dan Gündem Çocuk'un içerik ve lojistik katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Küçük Hibe başvuru çağrısına ulaşmak için tıklayın.
(AÖ)