Fotoğraf: Canva
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç-Koçyiğit, Çocuk Bakanlığı kurulması hakkında kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu.
Çocukların birey olmaktan kaynaklı haklarının korunması gerektiğini vurgulayan Kılıç-Koçyiğit, Türkiye'de hâlihazırda bulunan bakanlık teşkilatları içerisinde çocukların yaşadığı; eğitim, sağlık, sosyal hizmet ve yoksulluk sorunlarına doğrudan eğilen, söz üreten, çözüm geliştiren bir bakanlığın bulunmadığını hatırlattı.
Türkiye'de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çatısı altında yer alan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bu konuda ihtiyacı karşılamadığını ve çocuk hakları konusunda taraf olunan sözleşmelere uygun biçimde koruyucu adımlar atmadığını belirten Kılıç-Koçyiğit kanun teklifinin "Gerekçe" bölümünde özetle şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'nin çocuk karnesi içerisinde; çocuk istismarı, kız çocuklarına uygulanan ayrımcılık ve şiddet, çocuk işçiliği, mülteci çocuklar, engelli çocuklar, cezaevindeki çocuklar, savaş ve fiziksel şiddet kıskacındaki çocuklar, anadilde eğitim alamayan ve asimilasyon politikalarına maruz bırakılan çocuklar, sosyal ve ekonomik durumlar sonucu artan bağımlılık yer alıyor. Ayrıca TBMM bünyesinde çocuk politikası inşa eden veya çocukların sorunlarını merkezine alan bir ihtisas komisyonu yok. 2019 yılında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Çocuk Hakları Alt Komisyonu kurulmuş ancak, bu komisyon oldukça tali bir komisyon olup çocukların sorunlarını çözme yönünde herhangi bir yasal düzenleme yapmış değildir.
"Nitekim siyasal anlamda taleplerini doğrudan siyasal karar alıcılara yansıtma imkânı ve diğer kesimler gibi baskı ve çıkar grubu olma özelliği olmayan Türkiyeli çocuklar kamu bütçesinden yararlanma sürecinde ciddi bir ayrımcılığa ve eşitsizliğe maruz kalmaktadır. Diğer kesimlere oranla korumaya daha muhtaç olan bu gruba yönelik ayrımcılığı ve eşitsizliği gidermek için devlet bütçesi etkin bir araç olma özelliği taşımalıdır.
"Çocukların eşit biçimde bütün haklarını kullanabilmelerine olanak sağlayan bir toplum düzeninin gerekliliğine dikkat çeken, uluslararası çocuk hakları belgelerine uygun biçimde yaklaşan çocuk bakanlığı teşkilatının kurulması önem arz ediyor. Çocuklar hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan ve eşit haklara sahip olarak bütün hizmetlerden yararlanabilmeli, her türlü hak ihlali ve sömürüye karşı da korunma hakkına sahip olabilmelidir. Bu sebepler doğrultusunda bütün yetki ve sorumluluğun bir elde toplanması aynı anda da uluslararası sözleşmeler ile Anayasa'dan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirecek organının belirlenmesini sağlayacak, dolayısıyla denetleme ve hesap verilebilir hale getirilmesi kolaylaşacak bir bakanlık kurulmasını arz ve talep ederim."
(AÖ)