Bu çocuklardan en 300,000 tanesi 41 ülkede aktif olarak savaşmaktalar.
450 sayfalık "2001 Çocuk Askerler Küresel Raporu" başlıklı araştırma, bugüne dek çocuk asker kullanımı ile ilgili yapılmış en kapsamlı çalışma.
Raporda180 ülkede , hükümet silahlı kuvvetleri, sivil milisler, paramilisler ve hükümet dışı silahlı gruplar tarafından asker alımıyla ilgili yeni detaylar var. Rapora göre:
"Son yıllarda Latin Amerika, Balkanlar ve Orta Doğu'da iyileşme kaydedilirken, Afrika ve Asya' ve Pasifik'in bazı bölgelerinde yeni jenerasyon çocukların tehlike altında ."
"Personel açığıyla karşı karşıya kalan endüstrileşmiş ülkeler de gençleri askere çekebilmek için çabalarını arttırdı. Birleşik Krallık 16 yaşındaki gençleri bile askere alıyor ve 17 yaşındakileri de savaşa gönderiyor. ABD, 18 yaşından küçükleri Körfez Savaşı, Somali ve Balkanlar'a gönderdi."
ÇAKDİK'in uluslararası koordinatörü Rory Mungoven, "Çocuk askerler yalnızca gelişmekte olan ülkelere ait bir özellik değil; 18 yaşından küçükleri savaşa gönderme konusunda Birleşik Krallık ve ABD de, Myanmar (eski Burma), Sudan ve Afganistan'a eşlik ediyorlar." dedi.
Mungoven'in verdiği bilgilere göre:
"Hafif ağırlıkta modern silahların yaygın olarak kullanılması çocuk asker sorununun artmasına yardımcı oldu. Bu silahlar sayesinde en küçük çocuk bile savaşta etkin bir katil olabilir ."
Mungoven'in "Çatışmalarda az sayıda çocuğun yer aldığı zaman bile, o topluluktaki bütün çocuklar zan altında kalıyor " diye tanımladığı duruma rapordaki bir örnek de şu:
"Kolombiya'da, Antioquia bölgesindeki bir grup öğrencinin ordu tarafından bir gerilla birimi sanılarak öldürülmesi."
"Tehlikede olanlar yalnızca çatışma bölgelerindeki çocuklar değil: çocuklar sıklıkla ikinci bir ülkeden, mülteci topluluklarından veya etnik diasporadan orduya alınıyorlar veya sınırlararası ticaretin metası oluyorlar."
Geçtiğimiz Haziran ayından bugüne 80 ülke 25 Mayıs 2000'de BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne çocukların silahlı çatışmalarda kullanılmasına dair Seçmeli Protokolü imzaladı.
Protokol, 18 yaşından küçük çocukların savaşta görev almasını ve çocukların her türlü zorla silah altına alınmasını yasaklıyor. Ayrıca, gönüllü olarak orduya katılma yaşının da yükseltilmesi için hükümetlere çağrıda bulunuyor.
Raporun Ana Hatları
Çocuk Askerler Küresel Araştırma Raporu 180 ülkede hükümet ve silahlı kuvvetlerin asker alımlarını incelemektedir.
Çocuk asker alımındaki eğilimler :
* Dünya çapında kırkın üzerindeki ülkede 300,000'den fazla çocuk hükümetler ve silahlı gruplarla savaşmaktadır.
* 87 ülkede çocuklar devlet silahlı kuvvetlerine, paramilislere, sivil milislere ve hükümet dışı silahlı gruplara alınmaktadır.
* 73 ülkenin 18 yaşından küçüklerin askere alınmaması ilkesine uyduğu bilinmektedir. 25 ülkedeki durum kesin değildir.
Gelişmeler
* Geçen yıl 80 ülke Çocuk Hakları Sözleşmesi silahlı çatışmalarda çocukların kullanılmasına dair Seçmeli Protokolü imzaladı. Protokol savaşlarda doğrudan görev alma, zorunlu askerlik ve her türlü hükümet dışı silahlı gruplara asker alma için minimum yaşın 18 olduğunu ifade etmektedir. 5 devlet Protokolü onayladı (Kanada, Bangladeş, Sri Lanka, Andora ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti). Protokolün yıl sonuna kadar yürürlüğe girmesi umuluyor.
* Aralarında Kolombiya, İtalya, Güney Afrika ve Portekiz'in bulunduğu birçok hükümet, asker alımlarında yaş alt sınırını 18'e yükselten yasalar kabul etti . Birçok hükümet dışı silahlı grup da 18 yaşından küçükleri asker olarak kabul etmeyeceklerini taahhüt etti. (Örneğin, Myanmar'daki Shan Eyaleti Restorasyon Konseyi ve Shan Devlet Ordusu)
* Büyük oranlarda çocuk askerin yer aldığı çatışmaların sona ermesiyle, Latin Amerika, Orta Doğu ve Balkanlarda çocuk asker kullanımı önemli oranda azaldı . Bu çatışmalardan bazıları Orta Amerika'daki iç savaşlar, Lübnan, İran-Irak savaşı ve Balkanlardaki çatışmalardı.
* Sierra Leone 'Devrimci Birleşik Cephe) ve Güney Sudan'da (Sudan Halkın Bağımsızlık Ordusu) son dönemlerde çocuk askerler terhis edildi.
Genel sorunlar
* Ucuz ve gözden çıkarılabilir malzeme olarak görülen çocuk askerler, cepheye gönderilmeden önce çok az veya hiç eğitim almıyorlar.
* Çocukların çatışmalara katılma yaşı yediye kadar düşebiliyor . Bazıları taşıyıcı veya ulak, bazıları da casus olarak kullanılıyor. Örneğin Myanmar'da çocuklar, mayınları tespit etme veya patlatmaları için ağaç dallarıyla yolları süpürmeye zorlanıyorlar. Çocuk bir saldırı silahını veya yarı otomatik silahı tutacak kadar büyüdüğünde (genellikle 10 yaş) cepheye gönderilebiliyorlar.
* Çocuk askerlere sıklıkla zalimce davranılıyor ve hata yaptıklarında veya firar ettiklerinde cezalar çok ağır oluyor. Birçok ülkede esir alınmış, kaçmış veya teslim olmuş çocuk askerler kötü muamele, işkence ve hatta ölümle karşı karşıya kalıyorlar. Kolombiya'da yeniden entegrasyon programlarının yerleri titizlikle gizlenmekte çünkü çocuklar öldürülme dahil, ağır güvenlik riskiyle karşı karşıya.
Kızlar
* Çocuk askerler yalnızca silahlı erkek çocuklar değil: birçok ülkede sayıları daha az da olsa, kız çocukları da asker olarak kullanılıyor. Örneğin Sri Lanka'da genellikle öksüz olan genç Tamil kızları muhalif Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (LTTE) tarafından sistematik olarak orduya alınıyor. "Özgürlük Kuşları" olarak tanımlanan bu kızların çoğunun, hükümet güvenlik görevlilerinin dikkatinden daha kolay kaçabileceği düşünülerek, suikast bombacıları olarak eğitildiği söyleniyor.
* Erkek çocuklarının da aynı nedenlerle sömürüldüğüne dair bilgiler gelse de, kız çocukları özellikle tecavüz, cinsel kölelik ve taciz riskiyle karşı karşıya. Endüstrileşmiş ülkelerin karmaşık olduğu varsayılan silahlı kuvvetlerinde bile, özellikle kızlar olmak üzere, genç askerler 'ağır iş', eza ve tacize maruz kalıyorlar. ABD'de, Washington'daki bir okul bölgesi, yerel asker alım ofisindeki çok sayıda asker alımı yapan görevlinin lise kızlarına cinsel taciz yaptığı gerekçesiyle soruşturulmasının ardından, görevlilerin okullara girmesini yasakladı. Son yıllarda İngiliz ordusundaki 18 yaşından küçük askerlerin aşağılanma ve alay edilme yöntemleri arasında sahte infaz, cinsel eylemleri zorla taklit ettirme, kusmuk ve sidik içinde 'askeri banyo' ve zorla çamur yedirme de bulunuyor.
Sonuçlar
* Savaşta yaralanma veya ölme riskinin yanı sıra çocuk askerler, askeri yaşamın sertliklerinden oransız ölçüde zarar görüyorlar. Genç çocuklar ağır yük altında çöküyor, yetersiz beslenme, solunum ve deri hastalıkları ve diğer rahatsızlıklar çok yaygın. Çocuk askerler ek olarak alkol ve uyuşturucu bağımlısı olma (genellike çocukları askere almak veya şiddet kullanmaları için duyarsızlaştırmak için kullanılıyor), HIV/AIDS dahil zührevi hastalıklar ve istenmeyen gebelik riskine de sahipler. Görsel ve işitsel rahatsızlıklar da mayın yaralanmalarının bir parçası.
(NU)