13 yaşında çalıştığı pres makinesine sıkışarak yaşamını yitiren Ahmet Yıldız’la ilgili dava karara bağlandı.
İşveren Ali Koç taksirle öldürme suçundan beş yıllık hapis cezasına çarptırıldı.
Ancak bu ceza önce çeşitli gerekçelerle 4 yıl 2 aylık hapis cezasına indirildi. Ardından yine çeşitli gerekçelerle günlük 20 lira üzerinden 30 bin 40 lira adli para cezasına çevrildi.
Ceza 24 aylık taksitler halinde ödenecek.
Daha önce yaşamını kaybeden tüm çocuklar adına davaya müdahillik talebiyle başvuran ancak reddedilen Gündem Çocuk Derneği’nden avukat Şahin Antakyalıoğlu mahkemenin takdir yetkisini sanığın lehine kullandığını söyledi.
“Mahkeme suçun taksirli olmasından, yani kasıt olmadığından kaynaklı olarak takdir yetkisini böyle kullanmış olabilir. Yoksa para cezasına çevirmeyebilirdi. Tabii gerekçeli karar henüz yazılmadığı için tam bilemiyoruz.
“Önce ceza beş yıl veriliyor ama sonra 4 yıl 2 aya indiriliyor. İyi hal ve duruşmada gösterdiği pişmanlık nedeniyle de adli para cezasına çevriliyor. 4 yıl 2 ay cezanın para cezasına çevrilmesi bence takdir yetkisinin en üst şekliyle sanık lehine kullanılması. Normalde bu miktarda bir ceza paraya çevrilmiyor.
“Biz çocuk çalıştırmanın hukuka aykırı olması ve sonuçlarının görülebilir olduğundan hareketle bilinçli taksir demiştik. Öyle olsa cezası daha ağır olacaktı. Ama mahkeme öyle kanaat geliştirmedi.”
Gündem Çocuk da dava sonucuna dair yaptığı açıklamada, olayın bir kaza, bir taksir olmadığını dile getirdi.
“Başka bir deyişle bir kusur ya da tedbirsizlik değildir. Meslekte acemilik ya da dikkatsizlik de değildir. Söz konusu olan bir yaşamdır ve bu yaşama daha fazla kar elde etmek amacıyla kastedilmesidir. Bu bir iş cinayetidir.”
Çocuk işçiliği önlenmeli
Dernek çocuk işçiliğinin önlenmesinin öncelikle bu tür iş cinayetlerinin cezasız kalmamasıyla mümkün olduğunu da vurguladı.
“Bu konuda göz boyayan, sorunun temeline inmeyen yüzeysel politikalar yerine; her türlü çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için çok boyutlu bir çocuk politikaları derhal hayata geçmelidir.
“Ancak 4+4+4 eğitim sistemiyle artık çocukların yasal olarak ortaokuldan sonra çalışabilir hale gelmesi, meslek liseleriyle birlikte çocuğun çıraklık yaşının indirilmiş olması ve gençlerin çalışmasına ilişkin yönetmeliğin de değiştirilerek ‘18 yaşına kadar olan çocuklar ağır işlerde çalışamaz’ ifadesinin kaldırılması, bize devletin çocuk işçiliğini önlemeyi amaçladığını değil aksine önünü açtığını gösteriyor.”
Gündem Çocuk davayı temyiz etmek üzere başvuruda bulunduğunu da belirtti.
Ne olmuştu?
14 Mart 2013’te, Adana’da gerçekleşen olayda Ahmet Yıldız 13 yaşında ruhsatsız bir işyerinde kaçak bir şekilde çalıştığı sırada güvenlik sensörü kapatılmış pres makinesine sıkışarak yaşamanı kaybetmişti.
İşyeri sahibi olayı gizlemeye çalışmış, hastanede Yıldız'ın trafik kazası geçirdiğini belirtmiş, daha sonra da işyerine geri dönerek Yıldız'ın yaşamını kaybettiği yerdeki kan izlerini silmişti.
Dava sürecinde Ahmet Yıldız’ın babası işyeri sahibi ile pazarlığa oturmuş, pazarlık sonucunda şikayetinden vazgeçmiş, sanık avukatı tahliye istemiş, ancak hakimin kararı tutukluluğun devamı yönünde olmuştu. (YY)