Mor Çatı başlattığı kampanyayla, toplumu ve hükümeti çocuğa yönelik cinsel istismar konusunda duyarlı olmaya çağırdı.
Kadınların Dünya Zirvesi Vakfı (The Women's World Summit Foundation) organizasyonunda, 2001'de 60 ülkeden 149 kadın ve çocukla hakları örgütü biraraya gelerek 19 Kasım'ı Dünya Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü ilan etti.
Çocukların bir yetişkin tarafından cinsel uyarı ve tatmin amacıyla kullanılmasına cinsel istismar deniyor. Bu istismar aile içinde gerçekleştiğinde ensest veya aile içi cinsel istismar olarak adlandırılıyor.
Mor Çatı, cinsel istismarın çocukların tanımadığı, onları kandırmaya çalışan insanlardan çok en yakınlarındakilerden geldiğini vurguladı. Çocuklar cinsel istismarı açıklamakta güçlük çekiyor, çünkü nasıl adlandıracaklarını bilemiyor; açıkladıklarındaysa aile, geleneksel değerlerin korunması adına bunun üzerini örtmeye çalışıyor.
Mor Çatı'ya son iki yılda aile içi şiddet nedeniyle başvuran ve kendileriyle derinlemesine görüşme yapılabilmiş 54 kadından 13'ü çocukluk döneminde aile içinde cinsel istismara uğradığını belirtti.
İstismar türleri, tecavüzden, hamile bırakmaktan, onun yanında anneyle zorla cinsel ilişki kurmaya ya da porno film izlemeye, sözle tacizden, fuhuşa teşvik etmeye kadar değişiyor.
Türkiye'nin 1990 yılında onayladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre çocuklar her türlü ihmal, istismar, kötü muamele ve sömürüye karşı korunmalı, ailede ve toplumda kendilerini ilgilendiren konularda görüş bildirebilmeli. Çocuğa yönelik cinsel istismar, 2005'te yenilenen Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlandı.
23 Haziran'da Nüfusbilim Derneği ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından Türkiye'deki ensest sorunuyla karşılaşan profesyonellerle yapılan görüşmelere dayalı olarak gerçekleştirilen "Türkiye'de Ensest Sorununu Anlamak" başlıklı raporda soruna yönelik veriler yer alıyordu.(İP)