Doğa Kolej’inde ücretlerini alamayan öğretmenlerin iş bırakması, Özgür Boza Okulları'nın eğitim - öğretim yılının ortasında kapanması, kimi özel üniversitelerin devredilmesi "özel okul eğitimi"ni yeniden gündeme getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2018-2019 verilerine göre; şu an 12 bin 809 özel okul bulunuyor. Bu okullarda 1 milyon 440 bin 577 öğrenci eğitim görüyor; 169 bin 740 öğretmen ise görev yapıyor. Peki, veliler neden özel okulları tercih etmeye başladı.
TIKLAYIN - "Burası Ticarethane Değil Müdür Bey Okul Okul..."
Sürekli olarak değişen eğitim ve sınav sisteminin yanı sıra “eğitimin dinselleştirilmesi” velilerin özel okul tercih etmelerindeki başlıca nedenler arasında yer alıyor.
TIKLAYIN - Bir Özel Okul Daha Kapandı, Öğrenciler Ortada Kaldı
"Dil eğitimi önemli..."
11. ve 5. sınıfa giden iki çocuğunu Doğa Koleji’ne gönderen Çocuk Gelişimi Uzmanı Pınar Ekşi, özel okulu tercih etmesinin en önemli nedeninin dil eğitimi olduğunu söyledi. Özel okullardaki sınıf mevcudunun az olmasının da önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayan Ekşi şöyle devam etti: “40 bin TL ödüyorum. Keşke devlet okulları sayıca arttırılıp özel okul düzeyinde olsa. Bugün Diyanet gibi kurumlar yerine, camii açmak yerine okul açılması, geleceğe çok daha iyi bir yatırım olabilir. Çünkü özel okul adaletsiz bir sistemin sonucu. Ben bir anne olarak bütün çocukların eşit imkanlarda okumasını istiyorum.
“Ben çocuğumun dini eğitimini annesi olarak karşılayabilirim. Kaldı ki, çocuğumun dini yönelimlerini kendi tercih etmesini isterim. Benim görevim bir ebeveyn olarak tarafsız ve doğru yönlendirmelerde bulunmak, anlatmak. Okulların da böyle olması gerektiğini düşünüyorum.
“Türkiye’de verilen eğitim PISA standartlarında değil. Ancak sorulan sorular PISA düzeyinde. Bu durum arada çelişki yaratıyor. Verilen eğitim ezbere dayalı bir sistem. Öğrenci katılım sağlayamıyor, kendini adayamıyor. Buna rağmen aksi yönde sorulan sorular, başarısız bir öğrenci yaratıyor.
“Değişen sınav sisteminden korumak için”
“Türkiye’de sürekli olarak değişen sınav sistemi ve soruların eğitimle uyum içerisinde olmaması bizleri özel kurumlara itiyor. Oğlum, TEOG döneminde yapılan değişiklikler dolayısıyla oldukça başarısız oldu. Ancak standart bir sınavda başarılı olduğundan birçok özel okulu burslu kazandı. Eğitim sisteminden korumak, iyi bir eğitim almak için mecbur kalıyoruz.”
"Çağdaş bir eğitim için..."
Çocuklarını Doğa Koleji'ne gönderen Burcu S. ise özel okul tercihinde dil eğitiminin etkili olduğunu belirtti ve ekledi: “8. ve 2. sınıfa giden iki çocuğum var. İki kızımın da çağdaş, demokratik ve laik bir eğitim alıp cumhuriyet kadını olmalarını istiyorum, bu eğitimi de şu an ancak belli başlı özel okulların sağlayabileceğini düşünüyorum.
“Elbette ki her okulun kendi kitapları var, ancak devlet kitapları da geliyor. Neyi ne kadar öğrendiklerini, Din kültürü öğretmeninin neler anlattığını takip ediyoruz. Çünkü çocuklarımızın bir başkası tarafından yönlendirilmesini istemiyoruz.”
“Devlet okullarında güvenlik sorunu var"
Üç çocuğunu Diyarbakır'da özel bir koleje gönderen Süheyla Malkoç ise, özel okul tercih nedenini şu sözlerle anlattı: “Büyük oğlum daha önce 3 yıl boyunca devlet okulunda okudu. Öğretmeninden memnun olmamıza rağmen sınıf mevcudunun fazla olması, teknik imkansızlıkların çok olması nedeniyle özeli tercih etmek zorunda kaldık.
“Aslında özel okula göndermek için çok geniş bir bütçeye sahip değiliz. Ancak eğitim durumu ortada. Bu yüzden birçok ihtiyaçtan kısıyoruz. Bunu çocuklarımıza da söylüyoruz. Ergenlik çağında bir oğlum var. Bazı okul önlerinde bir takım tatsız görüntüler görüyoruz. Devlet okullarında güvenlik de başka bir sorun. Başka yönlere kaymaması için özele gönderiyoruz, güvende hissediyoruz en azından.’’
“Sınıfların azlığı cezbedici”
9 yaşındaki çocuğuna hiperaktivite tanısı konan Sevim A. özel okulu bu nedenle tercih ettiğini söyledi ve ekledi: “İki çocuğum Uğur Koleji’ne gidiyor. Benim oğlum hiperaktivite teşhisi konmuş bir çocuk. Dersleri oldukça iyi olmasına rağmen okula uyum sağlamakta zorluk çekiyor. Bu yüzden özel okuldaki sınıf mevcudu azlığı, öğretmen ilgisi bakımından bizleri rahatlatıyor.
“Oğlumun dikkati sık sık dağılıyor. Bu zamanlarda dersi takip edemediği durumlar olabiliyor. Bunu öğretmen ile tespit edip daha sonra ders almasını sağlayabilmek önemli bir avantaj.
"Öğrenci ilgi alanını keşfediyor"
“İlk okul yılları önemli yaşlar. Öğrencinin kendini keşfettiği, tanıdığı yaş. Özel okullarda verilen müzik, spor, drama gibi ders destekleri öğrencinin ilgi alanını keşfetmesine yardımcı oluyor. İlerleyen hayatında ne yapmak istediğini, neye yeteneği olduğunu erkenden öğreniyor ve yol kat ediyor. Devlet okullarında ise çocukların anlayıp anlamadığını bile kontrol etmeye vakti yok öğretmenin. Sınıf mevcudu bunda çok önemli bir faktör.” (AB/RT)