Eşit yurttaş değiliz
"Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi"nin Türkiye Cumhuriyeti'nce (TC) imzalanmasının 15 yılında, ÖDP'li kadınlar
bir bildiri yayınladı. Bildiride, "Biz kadınlar için eşitlik hala cinsiyet sınırında duruyor. Yasalardaki kadınlara yönelik her türlü eşitsiz ve ayırımcılık içeren hükümleri kaldırmayı taahhüt eden Türkiye'de 1985'den bu yana bir dizi hükümet geldi geçti, ama hala yasalar düzeyinde eşit yurttaş kabul edilmiyoruz" denildi.
Erkek meclisi
Açıklamada, son yirmi yılın mücadeleleri sonucu Meclis gündemine gelen Medeni Kanun taslağının; "kirli, zorba ve maço" nitelikli olduğu belirtildi. Sözkonusu bildiride şu görüşlere yer verildi: " Siyaset biz kadınları yok sayarak engelleme peşinde. Erkek meclisin milliyetçi muhafazakar çoğunluğu,'aile birliğini korumak' adına kadınları kişilik ve yurttaşlık haklarından yoksun bırakmak, kazanılmış haklarımızı geri almak için kadınlara karşı cephe oluşturmuş durumda. Erkek Meclise sesleniyoruz. Evlilikte, ortak yaşamda, çocukların velayetinde, boşanmada ve mirasta eşitlik istiyoruz."
Çocuğuma soyadımı vermek istiyorum
ÖDP'li kadınlar Türkiye Büyük millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmekte olan Medeni Kanun değişiklikleri için şu taleplerde bulundu:
Ailede eşitlik ve demokrasi istiyoruz
Evlilik birliğinin temsilinde eşitlik istiyoruz.
Aile reisliğinin erkeğe bırakılmasını kabul etmiyoruz.
Ortak yaşam üzerinde ortak ve eşit söz hakkı istiyoruz.
Evlilik boyunca edinilen malların eşler arasında eşit paylaşımını istiyoruz.
Emeğimizin yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Evlilik süresince kadın emeğini hiçe sayan, evlilik sürecinde kazanılmış malları ortak saymayan düzenlemeyi reddediyoruz.
Çocuklarımıza kendi soyadımızı vermek istiyoruz.
Çocuklarımızın velayetinde son söz hakkı istiyoruz.
Çocuk yaşta evliliğin yasaklanmasını, evlilik yaşının 18 olmasını istiyoruz.
"Karı" olarak aşağılanmak istemiyoruz.
Hayatın tüm alanlarında eşitlik ve özgürlük istiyoruz.(YÖ/NM)