Sekiz örgütün oluşturduğu Ankara Çocuk Hakları Platformu, çocuğa karşı şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için kampanyasını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde başlattı.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e çocuğa yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili raporunu sunması gereken 2010'a kadar sürecek olan kampanya, çocuğa yönelik şiddeti yasaklayan bir yasa çıkarılmasını hedefliyor.
Bunun için kamuoyunda duyarlılık oluşturma çalışmalarının yanı sıra, yasanın çıkması için milletvekilleriyle birlikte çalışılacak, sonuçta "Çocuğa Yönelik Şiddete Son" raporu hazırlanacak.
Kampanyayı dün (3 Nisan) Meclis'te duyuran Platform, çocuğa yönelik şiddetle ilgili bir de İnternet sitesini yayına sokacak.
2009'da yasa hazır olmalı
Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler 2009'a kadar çocuğa karşı şiddeti yasaklayan yasalarını yürürlüğe koymayı planlıyor. Platform, Türkiye'de de bu yasanın çıkması için bir imza kampanyası başlatacak.
Aynı zamanda Meclis'te ve uluslararası düzeyde lobi ve diyalog etkinlikleri yürütecek.
Milletvekilleriyle arama toplantısı
Kampanyanın önemli aşamalarından biri de milletvekilleriyle birlikte yapılacak "Çocuğa Yönelik Şiddeti Sona Erdirmede Yasama ve STK İşbirliği" arama toplantısı. Bu toplantının amaçları, çocuğa yönelik şiddetin önlenmesinde Türkiye mevzuatındaki mevcut durumu ortaya koymak, uluslararası insan hakları standartlarına göre var olan boşlukları açığa çıkarmak ve bu boşlukların ortadan kaldırılması için eylem planı oluşturmak.
Ankara Çocuk Hakları Platformu şu bileşenlerden oluşuyor: Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu, Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Gündem Çocuk: Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği, Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Ankara Şubesi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Uluslararası Çocuk Merkezi.
BM: Çözüm için bütüncül ve ekolojik yaklaşım gerek
Birleşmiş Milletler'in Çocuğa Karşı Şiddet Küresel Araştırması (UNVAC), çocuğa yönelik şiddetin temel bir insan hakları ihlali olduğunu, topluma pahalıya mal olduğunu saptarken, çözümün bütüncül ve ekolojik bir yaklaşım olduğunu, bunun için risk etmenlerinin her düzeyde ve aynı anda ele alınması gerektiğini söylüyor.
Çocuklara yönelik şiddet edimlerinin çoğunluğu çocukların çok yakınındaki kişilerden, yani anne baba, öğretmenler, okul arkadaşları, işverenler ve çocuk bakıcılarından kaynaklanıyor. (TK/GG)