Bir süredir CNN Türk "Yurttaş Gazeteciliği" iddiasıyla "haberim" diye bir uygulama başlattı.
Tanıtım metni şöyle: "Görgü tanığı olduğunuz sıcak bir haber mi var? Kameranızı çıkartın, görüntüleri çekin fotoğraflarınızı, videolarınızı ve haberlerinizi CNN Türk için Haberim'e gönderin, yayınlayalım."
cnntuk.com'da izleyebildiğimiz görüntülerin çoğu "sıradışı, şiddet içerikli" görüntülerden olulşuyor. Örneğin "Florida Cezaevi'nde Dayak" isimli bir video, Saddam Hüseyin'in ölüm cezasının infaz videosu, "Otomobil Kadını Sürükledi" videosu yeralıyor. Bu görüntülerin fonunda müzik var ve haberde ne olduğunu endişeli bir erkek sesi anlatıyor.
Cangöz: CNN Türk'ün "yurttaş eliyle haberciliğinde" politik tavır yok
Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden Yrd. Dr. İncilay Cangöz CNN Türk'ün uygulamasını ve yayınlanan görüntüleri bianet'e şöyle yorumladı:
"Yurttaş gazeteciliğinde yapılmak istenen yurttaşların sorunlarını görünür kılmak. Medyanın sağladığı kamusal forumlarda sorunlarını ve çözüm önerilerini tartışmak.
"CNN Türk'ün yaptığı haberciliğe baktığımızda, duygusal boyutu hayli ağır basan çeşitli kazaların veya doğal felaketlerin haberlerinin yayınlandığını görüyoruz. Burada politik bir tavır yok. İlginç, sıradışı veya duygusal boyutu ağır basan yani tabloid tarzı bir yaklaşım. Oysa bu tür gazeteciliğin ortaya çıkış nedeni vatandaşların politik tavırlarını yansıtmaktır. Dolayısıyla içi boşaltılmış bir yurttaş gazeteciliği var; tıpkı gazetelerin ombudsman uygulaması gibi."
"Yurttaşa gazetecilik ve yurttaş eliyle gazetecilik medya tekelleşmesine karşı hayata geçirildi"
Cangöz yurttaş gazeteciliğini de şöyle açıkladı:
"Yurttaşa gazetecilik (public/civic journalism) veya yurttaş eliyle gazetecilik (citizen journalism) yaygın medyanın tekelleşme ve ticarileşme sonucunda geldiği habercilik tarzına bir tepki olarak ABD'de ve bazı Avrupa ülkelerinde hayata geçirildi.
"Bu tür gazetecilikte amaç haberi resmi kurum ve kuruluşların egemenliğinden kurtarmak ve mesleğin etik ilkelerine duyarlı habercilik yapmak. Haber medyasında yer almayan sorunların bizatihi yurttaşlar tarafından işlenmesi veya gazetecilerin yardımlarıyla tartışmaya açılmasıdır. Dolayısıyla yaygın medya dışında böylesi bir yapılanma daha sağlıklı." (NZ/TK)