Gazeteci Bozkurt, 15 Şubat'ta yayımlanan "Gece Görüşü" programı ile 4422 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nın 10. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 14 Eylül'de 3 yıla kadar hapisle yargılanmaya başlayacak.
Mahkemeden gönderilen davetiyede, gazetecinin "polis zoruyla ifadesinin alınması, gelmemesi halinde tutuklanarak getirilmesi" istendi.
Bozkurt : Program, soruşturmanın selametini etkilemez
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak olan gazeteci bianet'e, dün (15 Ağustos Pazartesi) Süreyya Gönül başkanlığındaki Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimatla ifade verdiğini açıkladı.
İfadesinde gelişen olayları anlatmanın suç teşkil edemeyeceği, o güne kadar basın ve yayın organlarında yer alan haberlerle soruşturmanın zaten aleniyete kavuştuğunu savunan gazeteci Bozkurt, beraat etmesi gerektiğini ifade etti.
Gazeteci, ifadesinde, "gizli kalmış bir bilginin ifşası söz konusu olmadığı gibi, soruşturma büyük ölçüde tamamlanmış bulunduğundan soruşturmanın selametini etkileyecek bir bilgi de yayımlanmadı" diyerek kendini savundu.
Yeni TCK'de ceza ağırlaştırıldı
4422 Sayılı Yasa'da, soruşturmaya dair evrak yayımlama fiiline en çok 3 yıla kadar hapis istenirken, 1 Haziran'da yürürlüğe girecek TCK'de bu düzenleme daha da ağırlaştırılarak dahil edildi. Buna göre ceza, basın için öngörülen artışla birlikte 4,5 yıla çıkarıldı.
"Gizliliğin ihlali" başlıklı 285. madde, (1) "Soruşturmanın gizliliğini alenen ihlâl eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, soruşturma aşamasında alınan ve kanun hükmü gereğince gizli tutulması gereken kararların ve bunların gereği olarak yapılan işlemlerin gizliliğinin ihlâli açısından aleniyetin gerçekleşmesi aranmaz.
(2) Kanuna göre kapalı yapılması gereken veya kapalı yapılmasına karar verilen duruşmadaki açıklama veya görüntülerin gizliliğini alenen ihlâl eden kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır. Ancak, bu suçun oluşması için tanığın korunmasına ilişkin olarak alınan gizlilik kararına aykırılık açısından aleniyetin gerçekleşmesi aranmaz. (3) Bu suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.
(4) Soruşturma ve kovuşturma evresinde kişilerin suçlu olarak damgalanmalarını sağlayacak şekilde görüntülerinin yayınlanması hâlinde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" şeklinde düzenlendi. (EÖ)