* Fotoğraflar: Validebağ Gönüllüleri, ÇMO.
İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Validebağ Korusu, önce Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi'yle sonra da Millet Bahçesi olarak ranta açılmak istendi.
Korunun, Millet Bahçesi olarak ranta açılmasına karşı çıkan Validebağ Gönüllüleri, bir yılı aşkın bir süredir devam ettikleri nöbetleri sayesinde bu projeleri durdursa da, koru şimdi de deresindeki kirlilik ile gündemde.
İlk olarak Validebağ Gönüllüleri'nden Arif Belgin, 8 Ekim'den bu yana dereden çimento aktığını söylemiş ve buna dair görüntüleri de paylaşmıştı.
Gönüllüleri, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi de dereden aldığı su örnekleriyle yaptığı ölçümle doğruladı.
ÇMO İstanbul Şubesi'nin elde ettiği sonuçlara göre:
- Suda çökmeyen yabancı maddeleri tanımlayan Askıda Katı Madde kirletici parametresi değerinin, olması gerekenden 77 bin kez fazla olduğu,
- Dereye deşarj edilen Çinko ve Demir ağır metal kirleticileri parametresinin de yüksek mertebede olduğu ortaya çıktı.
"Kendini temizleme olasılığı yok"
ÇMO, sudaki kirleticilerin değerlerini paylaştığı "Validebağ Deresi Kirlenmesi Tespit Raporu"nda şöyle dedi:
"Karşılaştırma tablosu incelendiğinde kirlenmemin korkunç boyutu ortaya çıkmaktadır.
"Derenin tamamında deşarj edilen atıksuyun Kirleticileri hâkim olmuştur. Kadıköy iskele kısmında denize boşalan bu dere Validebağ korusu içinde yaşayan bütün canlıların yaşam kaynağı su ihtiyacını karşılamaktadır. Günlerce aşırı kirlenme baskısı altında bulunan derenin kendi kendini temizleme olasılığı bulunmamaktadır.
"Kirleten firmaya sadece ceza uygulaması da dereyi eski durumuna getirmeyecektir. Dere yatağındaki bütün çökmeler hidrolik yapıyı bozmadan temizlenmeli, tehlikeli atık olarak uzaklaştırılmalıdır. Temizlik membadan mansaba doğru hızlıca yapılmalı ve korudaki canlıların su ihtiyacı bir an önce karşılanmalıdır.
Fotoğraf: Validebağ Gönüllüleri'nden Arif Belgin.
"Denize boşalma noktasında inceleme yapılarak gerekli temizlik çalışmaları yapılmalıdır. Atıksuları kanala bağlamak yerine, yüzlerce konut arasından geçirerek dereye verilmesi, 'Yüzeysel suların biyolojik, Fizikokimyasal ve kimyasal açıdan kalitelerinin korunması maksadıyla her türlü atık ve artık, mevcut su kalite durumunu ve Ekolojisini bozacak şekilde alıcı su ortamına bırakılamaz' yönetmelik maddesine aykırıdır.
"ÇMO İstanbul şubesi, Validebağ korusu yaşam alanı savunucuları ile birlikte Ekolojik yıkıma karşı mücadele edecektir."
TIKLAYIN - Ekolojik ve toplumsal hafızanın kesişimi: Validebağ'ın Hafızası
Validebağ Korusu hakkındaValidebağ Korusu, 1999'da "doğal SİT alanı" olarak tescillendi. Koru için 2018'de "Millet Bahçesi projesi" hazırlandı ancak bu proje de gönüllülerin verdiği mücadele sonucunda hayata geçmedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020'de, "olağanüstü" gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine'ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi'ne tahsis etti. Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan'da Üsküdar'ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu'nda Üsküdar Belediyesi'yle "Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi"ni hayata geçireceklerini duyurdu. 18 Haziran'da yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı. |
(TY)