Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Şırnak Valiliği, Cizre ve Silopi ilçelerinde bu akşam saat 23:00'ten itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.
TIKLAYIN - ÖĞRETMENLER CİZRE VE SİLOPİ’DEN AYRILIYOR
Valiliğin resmi internet sitesinde yapılan yazılı açıklama şöyle:
“İlimiz Cizre ve Silopi ilçe merkezlerinde Bölücü Terör Örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesi, bölücü terör örgütü mensupları tarafından mayın ve patlayıcılarla tuzaklanmış barikat ve hendeklerin bertaraf edilmesi ve vatandaşlarımızın can, mal güvenliğinin ve kamu düzeninin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince 14.12.2015 günü saat: 23:00' ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.”
TIKLAYIN - 6 AYDA 5 AY 13 GÜN EVLERİNDEN ÇIKAMADILAR
Açıklamada, iki ilçede yaşayanlara destek verileceği ifade edildi ancak bunun ne anlama geldiği açıklanmadı:
“Cizre ve Silopi ilçe merkezlerinde vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerini kullanabileceği huzur ortamını ve kamu düzenini sağlamak maksadıyla vatandaşlarımıza her türlü maddi ve manevi destek sağlanacaktır.”
Cizre hakkında
Şırnak valisi: Ali İhsan Su
Cizre Kaymakamı: Ahmet Adanur
Cizre Belediye Başkanı: Leyla İmret - Kadir Kunur (BDP)
Nüfus: 132 bin 857 (markaz 112 bin 973)
Siyaset
2015 7 Haziran seçimlerinde HDP yüzde 91,92 oy oranına sahip oldu. Toplam seçmen sayısı 66 bin 176 idi. HDP 57 bin 031, AKP 2 bin 664, MHP 747, CHP ise 327 oy aldı.
2015 1 kasım seçimlerinde ise HDP yüzde 93,51 oy oranıyla (56 bin 726) oy oranını artırarak yine birinci parti oldu. AKP oylanın yüzde 4,86'sını aldı (2 bin 949).
Sınır ticareti
Cizre tarihi olarak önemli bir yerleşim. Tarihi İpek Yolu Cizre’den geçiyordu. Bugün Suriye sınırında Cizre Sınır Kapısı’na giden yol ilçeden geçiyor.Bölgenin ekonomik gelir kapısı sınır ticareti. Suriye iç savaşından sonra bu nedenle ilçenin ekonomisi büyük bir darbe yedi.
Tarım
Bölge halkı yoğun olarak mevsimlik tarım işçisi olarak Türkiye’nin değişik bölgelerine gidiyor. 90’yı yıllarda köy boşalmaları nedeniyle tarımsal araziler bakımsızlıktan ekonomik değerini büyük ölçüde yitirmiş durumda. Tarımın gerilemesinin bir nedeni de Dicle üzerine yapılan barajlar nedeniyle nehrin debisinin azalması ve zaman içinde yatağının değişmesi. Çünkü Cizre’nin Dicle’nin yarımada oluşturduğu alana kurulmuş bir tarım yerleşkesi olduğu biliniyor.
İki dilli kent
Nüfusun çoğunluğu Kürt. Çözüm Süreci’nde özellikle belediye hizmetlerinde çift dilli uygulamaya geçildi. İlçede tabelalar çoğunlukla iki dilli hale getirildi. (AS)