"Ortadoğu'da talepler kadınlarınki, erkeklerinki, çocuklarınki olarak ayrılmıyor. Bu yüzden mitinglere çocuklar da katılıyor. Başka çocukların gözaltına alınmaması ya da ölmemesi için Kürt sorunu barışçıl yollarla çözülmeli."
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır milletvekili Akın Birdal, Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin dokuzuncu yılında Cizre'de gerçekleşen gösteride hayatını kaybeden 16 yaşındaki Yahya Menekşe'nin durumunu bianet'e değerlendirdi. Birdal, başka çocukların ölmemesi için çocukları sokağa iten sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.
"En azından çocuklara ayrımcılık yapılmasın"
"Başka mitinglere katılan çocuklara güvenlik güçleri hoşgörüyle yaklaşırken, Menekşe gibi çocuklara başka türlü davranıyor. Ayrımcılık hiç değilse çocuklara yapılmasın. Yetişkin ya da çocuk herkes kendisini özgürce ifade edebilmeli."
Birdal'a göre Türkiye'de güvenlik güçlerinin herkese şiddet uygulaması alışkanlık haline geldi.
Menekşe'yi polis panzeri mi ezdi?
Taraf gazetesinin yayımladığı "Tıbbi Bilirkişi Beyanı"na göre gösteriye katılanlarla polisin çatışması sırasında, Menekşe "üzerinden sert bir cismin geçmesi"yle ölmüş, Şırnak Barosu Başkanı Necirvan Elçi bu "sert cisim"in panzer olduğunu iddia etmişti. Birdal haberin suç duyurusu olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
"Şiddet riski yoksa çocuklar gösterilere katılabilir"
Uzman psikolog Ceyda Yılmazçetin Eke, bianet'e "Çocukların şiddet olaylarının yaşanmadığı toplumsal aktivitelere katılmasında sakınca yok" dedi:
"Şiddet gerçekleşme olasılığı olmayan mitinglerde çocukların bilinçleri gelişir. Çocuk kendi kararını verebilecek ve fiziksel olarak kendisini koruyabilecek yaştaysa parti mitinglerine katılabilir ama küçük yaştaki çocuklar kesinlikle bulunmamalı."
Ailelerin kendi düşüncelerini çocuğa empoze etmesinin sakıncalarına da değinen Eke, "Aynı tip bilgiye sürekli maruz kalan çocuk, diğer bilgilere kapanır" dedi. Çocukların şiddete tanık olmasının sonuçları da şöyle:
"Bu durumdaki çocuk panik ve şok yaşayabilir. Çocuk bu olayları anlamlandıramayıp travmatik stres belirtileri gösterebilir. Özellikle bir insanın öldürülmesine şahit olan çocukların destek alması gerek. Aksi taktirde olayların üstesinden gelemez, travmatik stres bozukluğu oluşabilir."
Menekşe ilk değil
15 Şubat günü, Cizre’de toplantı ve gösteri yürüyüşü esnasında polisin "aşırı ve orantısız güç" kullandığının altını çizen İnsan Hakları Derneği (İHD), yaptığı basın açıklamasında "Bireylerin ve toplulukların şiddet içermeyen araçlarla diledikleri konuda, diledikleri talepleri ileri sürdükleri toplumsal gösteri ve toplantı yapma hakları var" ifadesine yer verdi:
"2006’da Diyarbakır’da çıkan olaylarda yedi, Kızıltepe’de polisin kitleye müdahalesi esnasındaysa bir çocuk yaşamını yitirmişti. Benzer vakalar Türkiye’nin birçok coğrafyasında yaşandı. Son derece kutsal ve dokunulmaz olan yaşam hakkının ihlal edilmesinde failler cezasız kaldı, tek bir fail yargı önüne çıkartılmadı." (GG/TK)