Diyarbakır Sur'un eski belediye başkanı Abdullah Demirbaş, Cizre'de üç askerin öldüğü saldırıyla ilgili "Henüz kimse ne olduğunu bilmiyor, ama bizi kaygılandırıyor" dedi.
Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Irak'ta Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'yle görüşen heyetinde yer alan Demirbaş, "Bu tür olaylar, çatışma ve operasyonlar, ortamı gerginleştiriyor ve olumsuz etkiliyor. Hiçbir zaman bunlardan memnuniyet duymadık, duymayacağız da" diye konuştu.
Maliki-Erdoğan görüşmesi
Saldırı dün (24 Aralık) akşam saatlerinde gerçekleşmişti. Bu sırada Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la toplantı yapmak üzere Türkiye'deydi. Erdoğan, toplantı çıkışında "Aramızdaki en önemli mutabakat konusu bölücü terör örgütünün Irak merkezi yönetimi tarafından bir terör örgütü olarak kabullenilmiş olmasıdır" dedi. Maliki de "Terör eylemlerinin sona erdirilmesi için her türlü faaliyete destek veririz" diye konuştu.
Demirbaş: Bir kesim barış ve diyalog istemiyor
Demirbaş, Irak'a gittikleri gün Kerkük'te patlama olduğunu, bunun Türk İntikam Tugayı tarafından gerçekleştirildiğinin konuşulduğunu söyledi; "Bize hoş geldin mi diyorlar acaba, diye düşündük" dedi.
Demirbaş, Irak'tan ayrılmalarının ardından da ordunun Kandil dağını ve çevresindeki köyleri bombaladığını da söyledi.
Bu listeye Cizre'deki saldırıyı da ekledikten sonra, Demirbaş "Türkiye'de belirli bir kesim barış, demokratikleşme ve diyalog istemiyor. Ama Bunlara rağmen süreçte ısrarlı olmak ve çabaları yükselterek sürdürmek gerek" diye konuştu.
PKK "Adım atılmadıkça silahsızlanmamızı istemeyin" diyor
Irak'taki görüşmelerde, Türkiye'ye Kürtlerin haklarının tanınması, PKK'ye de çatışmayı durdurması için çağrı yapılacak, bölge ülkelerinden ve Avrupa'dan Kürtlerin katılacağı bir konferans düzenlenmesine dair görüş birliğine varıldığını heyette yer alan DTP Milletvekili Osman Özçelik bianet'e söylemişti.
Talabani de, Türkiye'deki Kürtlerin "yaşam koşullarının iyileştirilmesi" ve "dillerine saygı gösterilmesi" gibi talepleri karşılanırsa, PKK'nin silah bırakmaya hazır olduğunu dile getirmişti.
Fırat Haber Ajansı'nın haberine göreyse, PKK liderlerinden Murat Karayılan, Kürtlerin kimlik ve kültürel haklarının anayasal güvenceye alınmasının "sorunun çözüm halkası" olduğunu, bu konuda adım atılmadıkça silahsızlanmalarını istemenin "beyhude çaba" olduğunu söyledi.
Röportajda, Karayılan'ın "mutlaka silahsızlanma olacak diye bir şey olmadığına", silahların bırakılması yerine "silahlı güçlerin yasal statü kazanmasının da mümkün olduğu"na dair sözleri de yer aldı.
Habere göre, Karayılan Kürtlerin ortak konferansına olumlu baktıklarını da dile getirdi. (TK)