Şırnak, Cizre’de 1993-95 yıllarında 21 kişinin gözaltında kaybedilmesi ve faili meçhul cinayetle öldürülmesiyle ile ilgili davanın karar duruşması 5 Kasım’da görülecek.
Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği, yarın “güvenlik gerekçesiyle” nakledildiği Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bu sabah düzenlenen basın toplantısıyla çağrı yaptı. Başlattıkları Cemal Temizöz suçsuz ise #21İnsanıKimÖldürdü? başlıklı kampanyada da bu sabaha dek 2 bine yakın imza toplandı.
48 duruşmadan sonra beraat talebi
Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği’nin davayı ve süreci de anlattığı çağrısını, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan okudu:
“1993-1995 arasında Cizre’de tespit edilebilen 35 zorla kaybetme vakası yaşandı. 13’ü 2009’da Diyarbakır Özel Yetkili Savcılığı’nın hazırladığı iddianameye dâhil oldu ve 21 kişinin kaybedilmesi ve keyfi infazının faillerini cezalandırmak üzere Temizöz ve Diğerleri Davası başladı.
Dava kapsamında 48 duruşma görüldü ve birbiriyle tutarlı pek çok tanık ifadesi alındı.
Savcı Hasan Ali Erkan, 18 Haziran’daki duruşmada “suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturma ve bu teşekküle üye olma, öldürmeye azmettirme ve öldürme suçlarından” hakkında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası istenen davanın en önemli sanığı emekli Jandarma Kıdemli Albay Cemal Temizöz dahil sekiz sanık için “tanıkların ifadelerinin hükme esas teşkil edemeyeceğini ve olaylarla ilgili kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığı” gerekçesiyle ayrı ayrı beraat talep etti!”
TIKLAYIN - CEMAL TEMİZÖZ SUÇSUZ İSE #21İNSANIKİMÖLDÜRDÜ?
5 Kasım’daki karar duruşmasında bu talep hükme bağlanacak.
Davalarda cezasızlık |
Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği, 90’lı yıllarda işlenen suçların yargılandığı diğer davaların durumunu da sıraladı, cezasızlığa dikkat çekti: “Kısa süre öncesine kadar haklarında güçlü iddianameler hazırlanan ve ağır hapis cezaları talep edilen, insanlığa karşı suç işledikleri iddiasıyla yargılanan komutanların teker teker aklandığını gördük. Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinin Aşağı Ölçek köyünde Nisan 1995 tarihinde Nezir Tekçi’yi zorla kaybettiği için “canavarca his ile veya işkence ve tazip ile kasten öldürmeden” suçlanan Yarbay Kemal Alkan ile emekli Albay Ali Osman Akın, Eylül 2015’te beraat ettirildi. Mardin’de 1992-94 yılları arasında 13 kişiyi yargısız infaz etmek iddiasıyla yargılanan Musa Çitil, Mayıs 2015’te Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2013/50 esas sayılı ve 2014/118 numaralı kararı ile beraat edip, Ağustos ayında da terfi ettirilerek Diyarbakır ili Jandarma Tugay Komutanı olarak atandı. Silopi’de altı köylünün zorla kaybedilmesiyle ilgili yargılanan Emekli Tuğgeneral Mete Sayar, Temmuz 2015’te beraat etti. Aynı akıbet Temizöz Davası için de kapıda!” |
Faili meçhul cinayetler sürüyor
Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği, cezasızlığın sonunda cinayetlerin devam ettiğine dikkat çekti:
“1990’lı yıllarla yüzleşmediğimiz ve katliamların faillerini yargı önüne çıkarıp adil bir şekilde yargılamadığımız için aslında faili belli olan faili meçhul cinayetler artmaya devam ediyor.
Kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylarda aşırı güç kullanımı, Roboskî, Gezi protestoları; Reyhanlı, Antep, Diyarbakır, Suruç ve Ankara bombalı saldırıları ve Cizre, Diyarbakır Merkez, Lice, Varto, Silvan, Yüksekova, Beytüşşebap ve Nusaybin’de yaşananlar, hesaplaşılmayan ve cezasız kalan bu cinayetlerin devamı.” (AS)
* Cezasızlıkla Mücadelede Güçbirliği bileşenleri: Adli Tıp Uzmanları Derneği, Batman Barosu, Diyarbakır Barosu, Şırnak Barosu, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı. Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Masası) da kampanyayı destekliyor.
* Cizre’de ne oldu, davada neler yaşandı?
* İmza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.