CİSÜ Platformu, #Türkiye’de cinsel hakların kapsamına ve eksik/yanlış bilgilere dikkat çekmek için "Cinsel Sağlık Senin Hakkın" kampanyasını başlatıyor.
Kampanya boyunca #cinselhaklaribil hashtag’i ile sosyal medya paylaşımları yapılarak toplumdaki her kesimin #cinselsaglik ve üreme sağlığı ile ilgili doğru bilgilere ve cinsel haklarına, ayrımcılığa maruz bırakılmadan erişilebilmesinin bir insan hakkı olduğunu tekrarlanacak.
Cinsel haklar
12 Nisan tarihinden 30 Ekim’e dek sürecek kampanya kapsamında, 6 proje ili İstanbul, Adana, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Trabzon başta olacak şekilde Türkiye’de cinsel hakların görünürlüğü ve bu haklarla ilgili kamuoyu farkındalığı artırmak amacıyla aktiviteler yürütülecek. Kampanya boyunca #cinselhaklaribil hashtag’i ile sosyal medya paylaşımları yapılacak. Platform uzmanları öncülüğünde Türkiye’de cinsel hakların kapsamı, önemi, alandaki eksik/yanlış bilgiler ve hakların hangi merciilerden nasıl talep edileceği gibi konulara odaklanılacak.
CİSÜ Savunuculuk Koordinatörü Filiz Kocaboğa, “CİSÜ Platformu olarak bu kampanya için çok heyecanlıyız! Çünkü Platform olarak koruyucu cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin ve cinsel hakların, toplumdaki herkes tarafından, ayrımcılığa maruz kalmadan erişilebilir olmasının ve yaygınlaştırılmasının bir insan hakkı olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Ayrıca, Mental Klitoris’in yapımcısı Hazal Sipahi yeni bir podcast serisine başlarken, video ve görseller ile farklı hedef kitlelere ulaşılması hedefleniyor. Kampanya kapsamında üretilecek bu podcast serisinde, cinsel sağlık hakkı alanına ilişkin sorular, eksik bilgiler, yönlendirmeler ve istatistikler hakkında alanın uzman isimleriyle konuşulacak.
‘Cinsel Sağlık Senin Hakkın’ kampanyası ile CİSÜ Platformu, ücretsiz verilen koruyucu cinsel sağlık hizmetlerine dair farkındalık oluşturmayı da amaçlıyor.
Bu sayede cinsel haklar alanında bilinçlenmenin yaygınlaştırılması ve cinsel sağlık ile üreme sağlığı alanında hak ihlaline maruz bırakılan grupların ihtiyaçlarının görünürlüğünün artırılması hedefleniyor. Platform üyesi sivil toplum kuruluşları, 30 Eylül’e kadar sürecek kampanya boyunca cinsel hakların Türkiye’de geniş bir kitle tarafından tanınması ve bu haklara saygı gösterilmesi için çeşitli çalışmalar yürütecek.
(EMK)