Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Adalet Bakanlığı'nın çocuk mahpusların mektuplarının ücretsiz olması yönünde çalışma başlattığına dair haberler üzerine bakanlığa çağrıda bulundu.
“Sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının ve akademisyenlerin kendi deneyimlerini, önerilerini paylaşabilmeleri adına, henüz sadece talimat verilmişken ve yasal bir adım atılmamışken bu konunun çerçevesinin çıkarılacağı sürece ilgili tarafların dahil edilebilmesini Adalet Bakanlığı’na öneriyoruz.
“Bu dahil etme çabasının var olan olumluluğu büyüteceğini düşünüyoruz.”
Cevap bekleyen sorular
CİSST çocuk mahpusların ücretsiz mektuplaşabilmesinin önünü açacak girişime ilişkin bakanlığın kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini de belirtti ve cevap bekleyen sorulara dikkat çekti.
* Basında, çocuk mahpusların ücretsiz mektuplaşabilmesine olanak tanıyacak çalışma “proje” olarak adlandırılmış. Projeler süreli olurlar. Bu durumun sadece süreli olarak ele alınması yetersizdir. Örneğin iki sene ücretsiz mektuplaşmanın ardından mektuplar yeniden ücretli hale gelecek midir?
* Haberlerde, çocuk mahpusların “aile üyeleri, arkadaşları ve istedikleri herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş”la posta pulu ödemeden mektuplaşabileceği belirtiliyor. Aile üyelerinde birinci derece, ikinci derece gibi ve “arkadaşları ve istedikleri herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş”ta sayı ve nitelik benzeri sınırlamalar olacak mıdır?
Ne olmuştu?
CİSST’in kurucularından ve “insan hakları çalışanı” Zafer Kıraç, 1 Ocak 2016’da Adalet Bakanlığı önünde çocuk mahpusların mektuplarının ücretsiz olması için bir eylem başlattı.
Tek başına yürüttüğü eylemlilik sürecinde 14 bin 796 imza topladı.
Kıraç Adalet Bakanlığı’nın bu konuda çalışma başlattığını duyurmasının ardından eylemine son verdi.
8 Temmuz 2016’da, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın çocuk mahpusların ücretsiz mektuplaşabilmesi için talimat verdiği ve çalışmaların başlatıldığı basına yansıdı. (YY)